Oerdis-vis
Derde dag met oerdis-dieet. Is het vol te houden? Jazeker, ik voel me er kiplekker bij. Ontbijt met fruit en noten, lunch met tomaat, aubergine en champignons, en avondeten met vis en knolselderijpuree en salade van tomaat met geroosterde paprika. Het visrecept haalde ik uit het fantastische boek van Linda Dangoor, Flavours of Babylon. En ik paste het natuurlijk een beetje aan onze smaak aan.
Vis met gedroogde citroen, ui en korianderblad
Dit heb je nodig voor 2: moot bio zalm, 1 skrei-filet, of andere witvis, samen circa 300 gram
Voor de marinade: 1 eetlepel vers geraspte gember, 1/2 theelepel pul biber (chilivlokken), 1 opgehoopte theelepel geelwortel, 2 eetlepels citroensap, 5 eetlepels fijn geknipt korianderblad, zout en peper naar smaak, 2 eetlepels olijfolie.
Voor de saus: eetlepel olijfolie, 1 ui in kwart ringen, 1 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel paprikapoeder, 1 fijngestampte gedroogde citroen, 3 eetlepels fijn geknipt korianderblad, kopje water.
Maak de marinade. Snijd de vis in eetbare blokken en verwijder eventuele graten. Doe de blokjes vis in de marinade, zorg dat ze aan alle kanten bedekt zijn met de marinade en zet de boel een uur in de koelkast.
Begin dan met het maken van de saus: Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de ui goudgeel. Doe er de kurkuma, paprikapoeder en gedroogde citroen bij, roer goed om, laat even mee fruiten en giet er dan een kopje water op. Roer nogmaals goed, doe een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat het een kwartiertje sudderen. Zorg dat er genoeg water in zit, maar niet te veel. De saus mag wel een beetje lobbig zijn. Voeg na het kwartier het korianderblad toe en roer om. Doe er dan de stukjes vis in en schep een keer voorzichtig om. Daarna niet meer roeren, dat vindt de vis niet leuk. De pan een beetje schudden mag wel. Binnen een paar minuten zijn de blokjes vis wel gaar.
Serveer met knolselderijpuree (in blokjes suf koken met wat citroen, zout en peper erbij, pureren, klaar) en een tomatensalade met geroosterde paprika.
Minder oerdis maar wel lekker: glaasje droge witte wijn bij de saus doen vlak voor de vis er in gaat.
Van de overgebleven knolselderijpuree maak ik vandaag een soepje voor de lunch, met nog wat meer groente.
Op het plaatje Babylonische visgoden.