Navigation Menu+

Nostalgische Groentesoep

6 mei 2011 door in Blogger |

Vandaag ga ik naar de moestuintweetup in Leiden, mijn oude studiestad. Er is ook een plantendag in de Hortus. Daar zat ik vroeger vaak te studeren. Bij gebrek aan tuin. Een dagje boordevol nostalgie dus. Geweldig.
Een jaarclubvriendin van mij had een tuin bij haar kamer. Daarin zette ze prompt allerhande kruidenplanten en wat groente. Lavas, peterselie, selderij, dragon, tijm, rozemarijn, dat herinner ik me allemaal nog levendig. Was reuzehip. Ze beschikte ook over een keuken waar je echt kon koken, in plaats van een paar pitjes in een hoekje van een zolder, zoals de meesten van ons. We kookten dus vaak samen! Ze had het grootste deel van haar leven even buiten Brussel gewoond en het eerste jaar in Brussel gestudeerd. Dat kon je goed merken. Ik had een verzameling Franse en Duitse kooktijdschriften. Zij had een Indiaas kookboek, ik een Italiaans. Je begrijpt. We kookten de sterren van de hemel en er schoven altijd wel mensen aan, die een flesje wijn meebrachten. Gezellige tijden. We draaiden Gilbert Becaud, Ramses Shaffy en Liesbeth List, George Brassens en de Beach Boys en dansten tot in de kleine uurtjes.
Van studeren kwam dat eerste jaar dus niet veel. Nou ja, ik heb een tentamen algemene taalkunde gehaald en een typediploma. Maar wie verfeest er nou niet eens een studiejaar? Komt de huidige generatie studenten daar nog wel aan toe? Opgroeien en ontdekken wie je bent en wat je kunt zo direct na je eindexamen? De overgang van scholier naar student? Ik hoop het.

Maar terug naar de kruidentuin van vriendin Marlies. Wat deden we ermee? Veel geld mocht en kon het niet kosten, dus het werd soep, salade, cassoulet, pasta, rijst met prut met exotische tintjes en heel veel verse groente en kruiden.

Vandaag dus een nostalgisch Julienne groentesoepje, zoals we dat begin jaren zeventig maakten. Merkwaardigerwijs kwam ik een vergelijkbaar recept tegen uit 1758, in Les Dons de Comus van François Marin. .

Julienne Groentesoep

Neem wat selderijblad en wat blaadjes zuring en in reepjes gesneden sla. Doe die met tenminste een liter goede bouillon in een grote pan. Doe er één of twee worteltjes in ringetjes bij, een pastinaak in blokjes, twee meiraapjes, en een grote ui waarin je een kruidnagel steekt. Breng het geheel aan de kook en laat het een uurtje doorstoven. Roer af en toe om en kijk of er voldoende vocht op staat. Doe er verder erwtjes bij en andere seizoensgroente: peultjes, tomaten, bloemkoolroosjes, net wat er is.
Wil je de soep meer ‘body’ geven, dan doe je er een pot bonen bij, waarvan je de helft pureert.In het recept uit 1758 staan nog veen aardappelen als ingrediënt, wel die pastinaak. Maar een flinke kruimige aardappel in blokjes is ook prima als bindmiddel. En je kunt er natuurlijk ook pasta aan toevoegen.
Bij het opdienen geef je er fijngehakte peterselie en fijngeraspte oude kaas bij en stokbrood. Dat is pas nostalgie! We lieten meestal de gasten de kaas raspen en de peterselie fijnknippen. Vonden ze een goede deal!

Maar goed, ik ga dus zometeen naar de hortus in Leiden, zou je ook eens moeten doen! De hortus zie je op het plaatje.

Tags: