Navigation Menu+

Nederland Dineert, catalogus gelijknamige tentoonstelling Haags Gemeentemuseum 2015

30 september 2019 door in Blog, Foodhistory |

Koken en eten hoort als vanzelfsprekend bij het leven. Veel esthetiek komt hier in eerste instantie niet bij kijken. Maar zodra gezamenlijk wordt gegeten, wordt eten een sociale bezigheid, een middel tot communicatie, tot representatie, tot onderscheid.

Voor dit boek is een keur aan specialisten op zoek gegaan naar de specifieke eetcultuur van Nederland. Aan de hand van een tiental authentieke ensembles van eetvertrekken van verschillende landgoederen en paleizen met daarbij bewaard gebleven voorwerpen, wordt het dineren in de afgelopen vier eeuwen geïllustreerd.

Laat u betoveren door de verhalen rond de maaltijd en de uitstraling van volledig opgetuigde tafels, gedekt met tafellinnen, porselein en zilver, decoraties van suikerwerk en bloemen, van de bijbehorende meubels en het dienstpersoneel in livrei.

Culinair historicus Lizet Kruyff ontfermde zich over de culinaire ontwikkelingen in de 18de en lange 19de eeuw, alsook enige thematische deelonderwerpen.

De catalogus won de prestigieuze Joop Witteveenprijs in 2015.