Navigation Menu+

Mosselen voor Loevestein

15 februari 2013 door in Blogger | 2 reacties

Af en toe mogen we met de Experimenteel Archeologen koken in de keuken van Slot Loevestein. Zondag 24 februari is het zo ver. Wat zal  ik eens gaan maken? Het is een open vuur, waarboven een enorme ketel peulvruchtensoep wordt gemaakt heb ik al begrepen. Dus wordt het rommelen in de marge. Of roosteren vóór het vuurtje. Dat ga ik maar eens doen. Mede-experimenteerder Cora maakte al eens een voorzetoventje naar model van de middeleeuwse Moulinex uit ‘s-Hertogenbosch. Daar ga ik mosselspiesjes bij maken. Een vergeten gerecht, dat ik voor Een Leven Lang al afstofte.
Leuk om de bezoekers te laten proeven. En gemakkelijk te maken.

  
Mosselen aan het Spit

Dit heb
je nodig: 1 kilo mosselen, groente om mosselen in te koken, glas witte wijn,
halve theelepel zwarte peperkorrels, 2½ ons ambachtelijk ontbijtspek, iets dikker
gesneden dan normaal, satéstokjes, eventueel olijfolie, versgemalen zwarte
peper, citroen. 
En zo
doe je het: Verwater de mosselen een keer of twee in ruim koud water. Zet de
satéstokjes in een bak water in de week. Snijd het ontbijtspek in reepjes ter
grootte van de lengte van een mossel. Zet de spekreepjes even koel weg. Kook de
mosselen in de soepgroente met het glas wijn, de peperkorrels en voldoende
water snel gaar met de deksel op de pan. Laat ze afkoelen in een afgedekte
schaal, ze mogen niet uitdrogen.
Vis de
satéstokjes uit hun bad. Rijg nu om en om een reepje spek, een mossel, en weer
een reepje spek aan een stokje. Er gaan ongeveer drie mosselen aan een stokje.
Zorg dat je de mosselen niet platdrukt tussen het spek.
Verhit
de grill, of zet de grillpan op een hoog vuur. Doe in de grillpan een scheut
olijfolie. Rooster nu de spiesjes onder de grill of in de grillpan tot het spek
lekker knapperig is. Direct opdienen met versgemalen peper en wat citroensap.

2 Reacties

  1. Lijkt een beetje op het Engelse Engels on Horseback..
    Misschien kom ik wel even langs!

  2. Ja,veel romantischer ook. In de 18e eeuw gaat er nog een laag broodkruim omheen, dat vinden we nu niet meer zo lekker.

Tags: , , ,