Middeleeuwse zomersoep
Zat te neuzen in een collectie Middeleeuwse Engelse recepten en kom daar een potage for the summer tegen. Nou is een potage natuurlijk niet helemaal ‘ons’ idee van soep, denk meer lepelkost of ketelkost zo je wilt. Omdat het eindelijk een soort van zomer gaat worden is dit misschien leuk om te proberen. Ik vertaal en hertaal even:
Om een potage voor de zomer te maken.
Neem varkenlapjes of runderlapjes die je rauw in een vijzel goed stampt. En terwijl je ze fijnstampt in de vijzel moet je er eieren door stampen. En dan moet je het vlees in een kom doen en doe je er fijngestampte kruidnagel bij, gemalen peper, en zout en saffraan om het te kleuren. Dan maak je er kleine balletjes van en die mik je in een pan met kokend water. Als ze gaar zijn vis je ze er uit en doe je ze in een schotel. Je doet dan amandelmelk met vers getrokken runderbouillon in een pan en je doet er hele kruidnagelen, foelie, pijnboompitten, rozijnen of krenten, fijngesneden galanga in en je zet de pot op het vuur en je kookt het eens een keer of twee op. Roer goed en doe de soepballen erbij. Kleur de soep met eidooiers en zout en dis het op.
Dit is soep met ballen! Je kunt van goed rundergehakt met de specerijen en wat losgeklopte ei gehaktballetjes maken en die koken in de runderbouillon. Je ‘bindt’ dan met amandelmelk en later met de eidooiers, die er een ‘vergulde’ kleur aan geven. Je vult de soep met de specerijen (kruidnagelen, foelie, galanga zou ik in een thee-ei doen), de pijnboompitten en de rozijnen. En de door saffraan iets gelige gehaktballen natuurlijk.