Middeleeuwse schotel met groene kruiden
Wat mooi, zo’n rijk gekleed stel in een Middeleeuwse binnentuin. Met schoothondje. Lei-fruit tegen de schutting, een grassige zitbank, madeliefjes als in een tapijt ingeweven, een gezellig tafeltje. Maar wat zit er nou in die pot daar rechts? Zelf met de loep wordt het niet helemaal duidelijk. Lavendel? Rozemarijn? Tijm? Marjolein? Wie zal het zeggen. Al deze kruiden werden in potten neergezet waar je kon genieten van de geur. En natuurlijk gingen de kruiden mee de keuken in. Lees dit recept maar even mee?
Spaanse Cretonnée
Neem stukjes kalf of kippenvlees, en erwtjes of jonge tuinbonen, gebakken in reuzel of ander lieflijk vet. Neem gestampte amandelen en maak er amandelmelk van. En neem dan peterselie en marjolein en stamp het fijn en maak er en saus van met wat groente. En als de amandelmelk kookt, dan bind je het met losgeklopte eieren en doe je er gemberpoeder en kaneel bij en een scheutje verjus en witte wijn. En als je saus dan gebonden is, doe je hem in een pot en wanneer je hem op wil dienen dan neem je hardgekookte eieren, pel je die en halveer je die en bakt die in reuzel. Vervolgens doe je het vlees met de erwtjes op met de groene kruidensaus en doe je de amandelbouillon in de borden en daar leg je de goud gebakken eieren in.
Goed, dit lijken me drie recepten in één. Als ik het ontrafel:
1. gebakken stukjes vlees met meegestoofde jonge erwten of tuinbonen
Daarbij 2. Een ‘saus’ van peterselie, marjolein en groente (denk spinazie)
En dan 3: licht gebonden en met gemberpoeder en kaneel op smaak gebrachte amandelmelk met daarin gebakken eieren.
Een complete maaltijd dus.
.