Middeleeuwse gevulde eitjes
Vandaag geen tijd voor een uitgebreid blog, allerhande afspraken en dan naar Roermond voor Limburg Vandaag. Wel even goed ingepakt kijken of ik nog salie kan oogsten. Ook de kruiden buiten hebben we goed ingepakt. Want voor het middeleeuwse recept heb ik wat salie nodig. Combinatie van appel met salie is trouwens in meer recepten uit de middeleeuwen terug te vinden. Doet het goed met gevogelte. En dus ook in de spicy gevulde eieren. Het door m ij hertaalde en bewerkte en ietwat gemoderniseerde recept staat al elders op mijn blog, maar hier in de herkansing:
Ghecloven nonnen
Kook per persoon 1 tot 2 eieren hard. Laat ze schrikken en afkoelen. Pel ze en snijd ze overlangs in twee stukken. Haal de dooiers er uit en doe die in een kom. Prak de dooiers fijn met een vork en voeg saffraan, kaneelpoeder, gemberpoeder en versgemalen peper toe, en een snufje zout). Voeg ook fijngesnipperde salieblaadjes en dito peterselie toe. Voeg geraspte appel toe, niet te zure appelen nemen. Roer dit alles goed dooreen zodat een smeuïge en spicy massa ontstaat. Vul de eiwitten met het mengsel en leg ze in een beboterde ovenschaal en strooi er lichtjes een mengsel van rietsuiker en kaneel over. Zet even onder de grill zodat de suiker en kaneel iets smelten. Warm of koud opdienen.
Het is niet iets dat ik snel zal maken. Suiker met eieren, het voegt voor mij niet?
Heb jij het gemaakt? En? Lekker?
In een cake vind je de combinatie van eieren met suiker heel normaal. Ja, het is verrassend lekker, daarom laat ik dit graag proeven wanneer een klein hapje uit de Middeleeuwen gevraagd wordt. De combinatie van salie en appel en al die specerijen is echt heerlijk! Vandaag ga ik een beetje experimenteren en staartpeper gebruiken in plaats van zwarte peper. Kijken wat dat doet met de rest.