Navigation Menu+

Middeleeuws uiensoepje

24 september 2012 door in Blogger |

Of we dan geen idee hebben wat voor soort soepje onze dichtende kok gebrouwen zou kunnen hebben? Tuurlijk wel. Jan van Leeuwen mag dan geen kookboek hebben geschreven, anderen deden dat wel. In le Ménager de Paris staan nogal wat ‘soep’ recepten. Een uiensoepje op smaak gebracht met gember, kruidnagel, staartpeper en saffraan bijvoorbeeld. Vleesloos, want voor de Vastendagen.
Doen we die toch, op de Meatless Monday?

Ik hertaal het recept een beetje: Op vleesvrije dagen maak je een soep van gebrakken uien en olijfolie en brood en gember, en nagel en geplette korrels, en je doet er azijn en wijn bij en een beetje saffraan en dan dis je de soep op in de terrine.
Dat  ‘grains’ of ‘korrels’ heb ik opgevat als staartpeper, maar je zou ook aan korianderzaad kunnen denken. Het brood bindt de soep.

Uiensoep

Dit heb je nodig: vier flinke blonde uien in ringen gesneden, 4 eetlepels olijfolie, glas niet te droge witte wijn, 3/4 liter water, scheutje witte wijnazijn, 2 zuurdesemboterhammen, theelepel gemberpoeder, een kruidnagel, een paar gekneusde staartpepertjes (cubebe), paar draadjes saffraan, zout naar smaak.

En zo doe je het: doe de olijfolie in een pan met dikke bodem, of een caquelon. Verhit de olie en bak de uien een beetje tot ze goudgeel zijn. Doe de wijn en het water erbij en roer goed om. Breng aan de kook en roer af en toe eens. Rooster in de tussentijd het brood, hak het in stukjes en doe er de gemberpoeder, kruidnagel, peper en saffraan bij met de scheut wijnazijn. Kneed het een beetje en roer dan alles door de uiensoep. Breng de boel weer aan de kook en laat het een minuut of tien doorkoken. Maak af op smaak met wat zout. 

Wat doe je nu om het op te dissen? Daarover geeft le Menager dit keer geen advies. Je kunt er geraspte kaas bij geven, en stokbrood, of in olie gebakken peterselie. Mag van mij allemaal. Als het maar lekker is.

Tags: ,