Navigation Menu+

Mei met vis, zoet en goed

4 mei 2020 door in Blog, Experimenteren |

fettiplace-forel-fi

Vicenzo Campi, De visvrouw, 1580, Coll Fugger, Kirchheim.

Je zult maar als jonge huisvrouw aan het begin van de 17de eeuw een huishouden moeten gaan bestieren op een groot landgoed. Lady Elinor Fettiplace viel deze eer ten beurt en zij hield een schrift bij met haar ervaringen. Het grootste deel van het jaar kwam ze niet veel verder dan Berkhsire en zorgde ervoor dat er de komende winter voldoende te eten zou zijn voor alle bewoners en gasten. En natuurlijk zorgde ze ook voor kost en inwoning en logées in de andere maanden van het jaar.

Haar schrift, waar ze triomfantelijk 1604 in schreef bij haar naam, is een bron van vreugde. Het is ooit bewerkt en uitgegeven door Hilary Spurling die de recepten en tips per maand bundelde.

Boek Hhillary Spurling

Klik voor een grotere foto

We schrijven mei. Een drukke maand in huize Fettiplace. Iedereen had het voorjaar in het hoofd, er werd voor dag en dauw massaal bloemen en kruiden geplukt om te konfijten, snoepjes van te maken, of voor drankjes. Elinor’s dagen vullen zich met van het maken van veel suikergoed in alle soorten en maten. Eigenlijk associeer ik dat vooral met de winter, maar kennelijk werd de voorraad op voorhand gemaakt. Ik heb een aantal gesuikerde vruchten in een spaanplaten doos gedaan, volgestort met los suiker en in de kelder te bewaren gezet. Daar staat het nu al drie jaar. Nog helemaal goed. Dus ja, soms is het zinvol om te kijken of dit soort methoden echt werkt. De cave wordt hier nooit warmer dan 16 graden in de snikhitte buiten.

Mei is ook een maand voor het maken van meikaas en het verwerken daarvan. Gelukkig wordt er ook gevist. Bewaren we het suikergoed tot de winter.

Forel met een kruidig sausje

Er wordt ook gevist op karper en forel. Die forel is wel wat. Met een sausje van het kookvocht met verjus (of witte wijnazijn, of witte wijn), gember, kruiden, boter en suiker. In die tijd bond je de saus nog met wit brood. Wij zouden nu een scheutje room erbij doen, of als het nog dikker moet ook wat rijstbloem. Die suiker mag je van mij weglaten.

De kruiden laat je een beetje afhangen van wat er is. Peterselie, pimpernel, zuring, venkel, roomse kervel als het maar met de gember wil combineren.

Tags: ,