Meer varken!
Wie nooit gescharreld heeft met varkens kan het zich misschien moeilijk voorstellen, maar varkens zijn echte bosbeesten. Krijgen ze de kans dan hollen ze op een sukkeldrafje de bossen en en gaan lekker wroeten. Daarbij maken ze een gezellig knorrend geluid en af en toe een meisjesachtig gilletje, waarop de andere leden van de kudde zich onmiddellijk ter plekke melden. Er valt iets lekkers te halen. Dat is mijn ervaring tenminste met de Bonte Bentheimers op Kasteel Groeneveld.
Eigenlijk zou daar standaard een varkenshoeder dienen rond te wandelen, om de verbinding tussen dier en mens, tussen platteland en stad te bevorderen. Een paar koeien in een malse wei is leuk, maar varkentjes hebben iets lolligs over zich. Koeien staan daar te grazen of liggen te verteren. Beetje braaf, en dat zijn varkens allerminst.
Als je zo dicht op het varken kruipt, wil je het dan nog wel eten? Ja, dat is een dilemma. Misschien juist wel, omdat je weet dat het varken een prettig leven geleid heeft. Laten we wel zijn, het zijn kweekvarkens, varkensrassen die bestaan dankzij het feit dat de mens het varken is gaan domesticeren. Het zijn nutsdieren, en daar ga je zorgvuldig mee om. Je benut het hele varken, alles heeft waarde. Van de haren (borstels) tot de huid (leer), van het vlees tot de botten.
Koop je vlees in de supermarkt, dan denk je dat varkens louter uit karbonaadjes en varkenshaasjes bestaan. De overige delen vinden we dan ‘minder courant’. Dat vind ik niet zo netjes ten opzichte van het dier. Een tijd geleden woonde ik het uitbenen van een Berkshire varken bij. Goed uitbenen vereist een scherp mes en een goed inzicht en ja, ook wel een zaag, maar dat is alleen voor noodgevallen als het handmatig niet meer lukt. Zo krijg je het maximale rendement uit het varken en minimale ‘restjes’ die dan ook nog wel weer verwerkt kunnen worden.
Tot zover de zondagse preek. Nu een lekker recept. We maken Frikadel.
Frikadel
Dit heb je nodig: 300 gram varkensgehakt van scharrelvarken, 1 geraspte ui, 1 flinke teen knoflook uit de knijper, 3 tot 4 gekookte aardappelen, zout en peper naar smaak
1 mespunt geraspte nootmuskaat en een snufje vers gemalen kruidnagelpoeder, 1 tot 2 eieren, 1 eetlepel glutenvrije ketjap (Tamari), 1 handvol heel fijn gesnipperd selderijblad, plantaardige olie voor het bakken
En zo doe je het: Prak de aardappels zo fijn mogelijk. Meng het gehakt daarmee en met alle andere ingrediënten aan rol er balletjes van. Die kun je een beetje platslaan en ovaal maken. Bak ze in hete olie bruin. Doe er een sausje bij, een groente gerecht en rijst. Sausje staat hieronder.
Frikadelsaus
Dit heb je nodig: 1 grote fijngesnipperde ui, knoflook naar smaak, 1 eetlepel ketjap, peper naar smaak, 1 tot 2 theelepeltjes gula djawa, 1/2 theelepeltje vers gemalen nootmuskaat, 3 of 4 ontvelde tomaten of 1 blikje gepelde tomaten (ca kwart liter)
eventueel een theelepeltje, kerriepoeder, 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie
Naar keuze: een volle kop maïzena om te binden.
En zo doe je het: Fruit de ui en knoflook in de olie en zet dan het vuur klein.
Voeg alle ingrediënten toe en breng alles even aan de kook. Laat hierin de gehaktballen een minuut of tien sudderen op een klein vuurtje
Haal de ballen uit de saus en bindt deze desgewenst.