Marketing van Cassia
Stel, je bent een specerijenhandelaar en je reist lange dagen met je karavaan vol geurige balen van India en Arabië naar de Middellandse zeekust. Je wilt de handel natuurlijk voor een zo hoog mogelijke prijs verkopen. Saffraan, cassia, myrrhe, wierook, gember en wat al niet meer. Hoe doe je dat? Een tipje van de sluier vind je bij Herodotos. Die vertelt dat cassia – volgens de Arabieren – in moerassen groeit, waar het door hinderlijke krijsende vleermuizen bewaakt wordt. Alleen Arabieren kunnen het oogsten, waarbij ze zich in leren kleding hullen om zich te beschermen tegen de aanvallen van de vleermuizen. En zo – terwijl ze hun ogen riskeren – verzamelen ze precies genoeg cassia om naar Europa te brengen. Prachtig bloedstollend verhaal, maar nonsens. Emo-marketing. Zo bijzonder is dit spul, dat mag wel wat meer kosten. Er is een vergelijkbaar verhaal met vliegende slangen.
Herodotus (5e eeuw BCE) geeft nog een mooi verhaal erbij. Enorme vogels bouwen hun nesten met de opgerolde cassiaschors. Omdat de Arabieren dan niet voldoende cassia kunnen oogsten, leggen ze enorme stukken vlees onder de bomen. De vogels vliegen daarmee naar hun nest. Maar het nest bezwijkt onder de lading vlees. Zodat de cassia op de grond valt en verzameld kan worden.
Man, man, man wat een verhalen. Daar kunnen de huidige marketeers nog wat van leren. De prijzen gingen flink wat keren over de kop tussen boer en markt in Alexandrië of Damascus. En dan moest het spul nog naar Rome…..
Cassia is een zusje van de kaneel, officieel genaamd: Cinnamomum cassia, of Chinese kaneel. De geur is iets minder zoet en rijk dan die van de kaneel, maar de bast is rijk aan etherische oliën, waardoor deze specerij een eigen plek in de keuken heeft. Meer recht-toe-recht-aan dan kaneel.
Komt dus niet uit een moeras in Arabië, maar van oorsprong Zuid Oost China, Myanmar, Vietnam. Het schijnt dat ook de bloemen erg smaakvol zijn, maar die heb ik nooit gezien of geproefd.
Cassia komt van het Hebreeuwse ketsiah, dat in het Grieks kasia werd en zo cassia in de Romaanse talen. Grote kans dat de kaneel uit vroegere tijden eigenlijk cassia was.