Luisterlunch met Karine Hoenderdos
Een serie luisterlunches rond het thema Wildernis. Daar mag een verhaal over Oerdis niet ontbreken. Hoe aten onze prehistorische oervoorouders en wat kunnen wij daarvan leren. Als diëtist was Karine Hoenderdos betrokken bij een pilotstudy naar het effect van Oerdis op mensen met kenmerken van het metabool syndroom. Ze schreef onlangs in opdracht van het InnovatieNetwerk een boek over Oerdis: ‘Oergezond met Oerdis’, over het oerdieet in de wetenschap en de praktijk.
Een citaat: De hedendaagse mens is
ongeveer 160.000 jaar oud. Dat is uit evolutionair oogpunt piepjong. Het
kost bijvoorbeeld een miljoen jaar om de genen 0,5 procent te laten
veranderen. Onze genen zijn dus nog grotendeels hetzelfde als 10.000
jaar geleden. Dat pakket aan genen is het resultaat van miljoenen
jaren van evolutie, waarbij de genen zich aan de omgeving aanpasten. Het
idee is dan ook dat de genen van de mens zo’n 10.000 jaar geleden nog
in perfecte harmonie waren met de omgeving. Maar daarna is er veel veranderd in onze omgeving.
En vooral in onze voeding: de landbouw en veeteelt deden ongeveer 7.000
jaar geleden hun intrede, we gingen zuivelproducten en granen eten.
De industriële revolutie, zo’n 200 jaar geleden, heeft de veranderingen
nog eens versneld. Nu eten we veel bewerkte en geraffineerde producten. Onze genen kunnen die snelle verandering van onze omgeving, en vooral van onze voeding, niet bijhouden.
Wetenschappers spreken van een ‘conflict’ tussen onze genen en onze
omgeving. En dat conflict zou wel eens een belangrijke oorzaak kunnen
zijn van tegenwoordige voedingsgerelateerde welvaartsziekten als
obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Moeten we onze dagelijkse kost weer wat meer ‘oer’ maken? En hoe smaakt dat dan? Daarover gaat de luisterlunch van zondag 17 februari.
ongeveer 160.000 jaar oud. Dat is uit evolutionair oogpunt piepjong. Het
kost bijvoorbeeld een miljoen jaar om de genen 0,5 procent te laten
veranderen. Onze genen zijn dus nog grotendeels hetzelfde als 10.000
jaar geleden. Dat pakket aan genen is het resultaat van miljoenen
jaren van evolutie, waarbij de genen zich aan de omgeving aanpasten. Het
idee is dan ook dat de genen van de mens zo’n 10.000 jaar geleden nog
in perfecte harmonie waren met de omgeving. Maar daarna is er veel veranderd in onze omgeving.
En vooral in onze voeding: de landbouw en veeteelt deden ongeveer 7.000
jaar geleden hun intrede, we gingen zuivelproducten en granen eten.
De industriële revolutie, zo’n 200 jaar geleden, heeft de veranderingen
nog eens versneld. Nu eten we veel bewerkte en geraffineerde producten. Onze genen kunnen die snelle verandering van onze omgeving, en vooral van onze voeding, niet bijhouden.
Wetenschappers spreken van een ‘conflict’ tussen onze genen en onze
omgeving. En dat conflict zou wel eens een belangrijke oorzaak kunnen
zijn van tegenwoordige voedingsgerelateerde welvaartsziekten als
obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Moeten we onze dagelijkse kost weer wat meer ‘oer’ maken? En hoe smaakt dat dan? Daarover gaat de luisterlunch van zondag 17 februari.
Karine Hoenderdos is diëtist en journalist en ze is werkzaam bij Scriptum
communicatie over voeding (www.scriptum-site.nl)
en is onder andere redacteur van het online vakblad Nieuws voor diëtisten (www.nieuwsvoordietisten.nl ) en
PuurGezond (www.puurgezond.nl).
communicatie over voeding (www.scriptum-site.nl)
en is onder andere redacteur van het online vakblad Nieuws voor diëtisten (www.nieuwsvoordietisten.nl ) en
PuurGezond (www.puurgezond.nl).
Aanmelden: info@grandcafegroeneveld.com
Zet het programma tot en met de zomervakantie vast in uw agenda:
Zondag 13 januari: WILDERNIS, culinair filosofisch bekeken door culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, oftewel Eetschrijver. (uitverkocht)
Zondag
17 Februari OERDIS, diëtiste en journaliste
Karine Hoenderdos
17 Februari OERDIS, diëtiste en journaliste
Karine Hoenderdos
Zondag
17 Maart WILD en GETEMD, culinair
journalist Felix Wilbrink:
17 Maart WILD en GETEMD, culinair
journalist Felix Wilbrink:
Zondag
14 April PERMACULTUUR,
Volle Grond Fransje de Waard
14 April PERMACULTUUR,
Volle Grond Fransje de Waard
Zondag
12 Mei HET NIEUWE RUIG, YFM
oprichter Samuel Levie,
12 Mei HET NIEUWE RUIG, YFM
oprichter Samuel Levie,
Zondag
16 Juni DE SMULTUIN, de
wildernis getemd, Claudia Reina
16 Juni DE SMULTUIN, de
wildernis getemd, Claudia Reina
Zondag 18 Augustus WILDPLUKKEN nieuwe stijl, Edwin Florès, Casa Foresta