Lijstje
Tussen de gehaktballetjes en de pavlova, daar kunnen jullie mij in de laatste Elle Eten aantreffen. In het lijstje met de 100 favorieten van 2012. Een bonte mengeling van lekkerste gerechten, beste producten, grootste trends, fijnste apparatuur en meest gewaardeerde culihelden. En ik ben dus echt apetrots. Medehelden zijn Jeroen Meus van het Belgische programma Dagelijkse kost, de Plenty beroemdeYotam Ottolenghi, sommelier Noël van Wittenbergh van het Okura, wijnschrijver Nicolaas Klei, Zestz-held Ronald de Nijs (ik mag Ronald zeggen), HQ Jason Hartley, en foodwatcher Anneke Ammerlaan (ik mag Anneke zeggen). Op plaats honderd staat de recyclebare shopper, op plaats één restjes eten. Waarmee maar weer is gezegd dat duurzaamheid op de eerste en laatste plaats komt en al omvattend is. En het alpha en omega van ons consumptiepatroon zou moeten zijn.
Wat viel mij nog extra op in deze leuke lijst? Peulvruchten natuurlijk, die zijn hip, lekker, en duurzaam en gezond. En de Bergse ansjovis, komt uitgebreid aan bod in het boek van Bart van Olphen, en straks ook in mijn boek Visch. Ook kom ik de Viskoerier uit Den Helder tegen, zo’n prachtig initiatief om vis direct van de boot bij het bord te krijgen. Lucky Amsterdam, waar het vrijdags nog bezorgd wordt. En heel veel lekkere groente: biet, prei, artisjok, en natuurlijk de al genoemde en geroemde peulvruchten.
Geloof trouwens dat ik snel een theemuts moet gaan breien!