Lezing over smaak en de verandering daarin
Komende vrijdag ga ik op een bijzondere locatie in Den Haag een verhaal
houden over Smaak. Over smaak van eten en drinken, maar ook over de
smaak in het opdissen en verorberen. Er verandert nogal wat in de loop der tijd. Andere bereiding, andere ingrediënten, andere manieren. Steeds zoekt men vernieuwing, modernisering. Was dat niet het geval, dan hoefden we nu het paleodieet niet uit te vinden, want dan was er niets veranderd sedert de schepping van de mens. Een wispelturig en ongedurig zoogdier. Kan het slimmer, beter, mooier, goedkoper, duurder, wat dan ook als het maar ánders is dan vroeger.We willen met onze vingers eten, of juist niet. We eten samen van een bord of juist niet. We willen opgeschept worden, of doen dat liever zelf. Daar gaan we het maar eens over hebben vrijdagmorgen. Met vooral aandacht voor de materiële vertaling van onze smaak in eten. Denk aan al dat prachtige zilver, het serviesgoed, het tafellinnen.
Want, ach, wat zijn er veel mooie spulletjes bedacht om onze ‘smaak’ tot uitdrukking te brengen. Ik zou zeggen: kom luisteren, maar de lezing is al volgeboekt.