Lekker Glutenvrij, 2001
Een receptenboek voor mensen met Coeliakie (en koemelkintolerantie), waarbij het uitgangspunt is: lekker, eenvoudig thuis te bereiden voor de onervaren en de geoefende kok en thuisbakker. Want glutenvrij betekent niet dat je ziekenkostjes moet eten, je hoeft alleen je eetpatroon maar aan te pakken. Tot 2001 – verschijningsdatum van het boek – waren de recepten voor mensen met een glutenintolerantie vooral vanuit de diëtiek geschreven, maar niet vanuit de gastronomie. Met dit boek hebben Lizet Kruyff en Henny Uffels die stap gezet.
Wat van nature glutenvrij is verdient de voorkeur boven het ombouwen van een glutenhoudend gerecht of ingrediënt naar glutenvrij. Soms is een combinatie handig. Vind je boekweitmeel puur wat aan de zware kant, dan kan rijstmeel uitkomst bieden. De in de winkel kant- en klare blini’s bevatten meestal tarwemeel. Zelf maken kan snel en is voordelig en natuurlijk veel lekkerder.