Navigation Menu+

Kumquat

10 januari 2022 door in Blog, Experimenteren |

kumquats

We kochten bij de Grand Frais verschillende soorten citrus. Mandarijnen, grapefruits, citroenen, limoenen, een cédrat (cederappel) en wat kumquats. Gewoon om zo vers te eten, maar ook om te verwerken in soep, saus en stoof. Ik houd er ook van om wat citroenrasp op het laatst op je bord te strooien. Het restje van de kumquats halveerde en droogde ik, zodat we smaakbommetjes hebben voor de komende maanden. Zo vaak zie je ze niet in de winkel liggen. Ze zijn sowieso pas een eeuw op de markt. De eerste vermelding is in de Preangerbode in 1922, honderd jaar geleden dus. Omschreven al Chinese dwergsinaasappels. Pas in de jaren tachtig van de eeuw zie je meer vermeldingen, al is het niet meteen een overdonderende hit. Beetje in een cocktail maar toch vooral voor decoratie gebruikt. De liefhebber weet wel beter.

Een beetje geschiedenis. De oudste historische vermelding van de kumquat is inderdaad in China te vinden, waar hij een plaatsje kreeg in de keizerlijke literatuur in 1178 van onze jaartelling. In 1646 beschrijft een Portugese missionaris met een lange staat van dienst in het Verre Oosten deze kleine citrus. Een eeuw later staat de kumquat op de plantsoortenlijst van Japan. Ook in India, Taiwan, Vietnam en de Filipijnen wortelen deze leden van de Fortunella-familie. Vanaf het midden van de 19de eeuw vindt de dwergsinaasappel zijn weg naar Europa (Korfu!) en Amerika.

Waarom deze naam? Het is een aanpassing van het Chinees voor ‘oranje goud’ cumquat/comquat, of kinkan, of kinkit en nog veel meer varianten. De Brazilianen brachten de vruchten als kumquat op de markt en dat is blijven plakken.

Wat doe je er mee? Marmelade maken, of op alcohol zetten, konfijten, of vers eten in een salade. Er zijn verschillende rasjes, de Meiwa kun je prima rauw eten bijvoorbeeld. Je kunt ze ook in blik krijgen en dan verwerken in een nagerecht. Je kunt er ook pickles van maken met zout en azijn. Of juist zoet met ahornsiroop, of honing, water, kruidnagel en kaneel. Een sausje maak je met honing, sinaasappelsap, zout en boter. Let op de pitten, dat zijn er best veel voor zo’n minivruchtje. Het gaat dus vooral om de schil als smaakmaker! Je kunt het binnenwerk ook gewoon verwijderen, dat is wel zo gemakkelijk als je snel van de pitten af wilt.

Zijn ze gezond? Jazeker. Per 100 gram bevatten ze 266 mg calcium, 995 mg kalium, 1, 7 mg ijzer, en flink wat vitamine A. Probeer ze te vinden en experimenteer er op los. Receptuur genoeg, google maar.

Hier bijvoorbeeld: https://www.marmiton.org/recettes/recherche.aspx?aqt=kumquat

Tags: , ,