Kruidenzout
De dag kan soms heel anders verlopen dan de planning. Gisteren verscheen opeens mijn favoriete binnenwatervisser met een snoek van bijna 9 pond. Die moest schoongemaakt en verduurzaamd worden voor later. Een tweede oogst kornoeljebessen diende tot jam verwerkt. En zo verrommelde de dag gezellig, maar niet volgens plan. Ik zocht nog eens wat op in een culinaire encyclopedie uit de vorige eeuw. De kornoeljebes komt er niet in voor, maar ik lees vrolijk verder en kom bij kruidenzout uit. Verschillende kruiden wrijf je fijn met een deegrol of melkfles , zeef je en gebruik je als kruidenzout. Komt dus geen zout aan te pas. Je neemt basilicum, bonenkruid, hysop, lavas, majoraan, munt en tijm, of een mengsel ervan naar eigen inzicht. Dat gaat in de zoutstrooier op de eettafel. Kennelijk gaat het boek uit van gedroogde kruiden, anders zie ik het niet zo één twee drie lukken. En opmerkelijk genoeg ontbreekt de selderij. Mag er van mij ook nog wel bij. Er staat trouwens niet bij of dit voor een zoutarm of zoutloos dieet is. Gewoon kruidenzout. Misschien nemen we dit recept met een korreltje zout.
Een plaatje heb ik er niet van, er staat een ongezellig zwart/witje in het boek. De foto is van prachtige ouderwetse phloxen. Zomaar, omdat ze zo mooi zijn.