Kruidenthee
De Fransen noemen dat zo mooi tisane, wij hebben er niet speciaal een naam voor, we noemen alles wat blaadjes heeft en waar je warm of kokend water over giet thee. Maar dit is echt wel het seizoen waarop je van alles uit de natuur kunt plukken om een lekkere thee van te trekken. Marokkaanse munt, verveine, kamille, goudsbloem, lavendel, citroenmelisse, keus te over. Ik heb nog wel wat suggesties, die misschien minder voor de hand liggen, maar vroeger zeker (al dan niet met een medicinaal tintje) gedronken werden. Deze vond ik in De Franse Keuken van Moeder Aarde uit 1981.
Hyssop, (Hyssopus officinalis). Neem 20 gram bloemtopjes op één liter kokend water en laat eht vijf minuten trekken in een kan of theepot met deksel. Heerlijk geurig.Komt in ons land niet in het wild voor, zet een plantje in je tuin of in een pot op het balkon.
Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris). 15 tto 20 gram kaasjeskruid op een liter koud water. Tien minuten laten trekken, en dan het water verwarmen maar niet laten koken. Nog eens tien minuten laten trekken en dan zeven. Is goed bij keelaandoeningen.
Tijm (Thymus vulgaris). Voor een liter kokend water heb je 20 tot 30 gram tijm nodig; Je kunt ook gewoon een paar takjes in een kop kokend water doen. Schijnt te helpen tegen gewrichtsklachten.
Je kunt ook al deze vrij sterk smakende kruiden combineren met wat zachtere smaken, of er wat honing door doen. Een combinatie van tijm met rozenblaadjes is ook heerlijk, bijvoorbeeld.