Kruidenbuiltje
Wie ontdekte het bouquet garni? Zo prozaïsch vertaald met kruidenbuiltje in ons land? Het bouquet garni is volgens de boeken een vinding van een
tijdgenoot van de befaamde Franse kok Francois Pierre de la Varenne, Pierre de Lune, chef van de hertog van Orleans. De Lune schreef twee kookboeken, in 1656, Le Cuisinier en in 1668 Le Nouveau et Parfait Cuisinier. In het eerste boek beschrijft hij wat er in een bouquet garni gaat: een reep spek, bieslook, tijm, kruidnagels, kervel en peterselie.
tijdgenoot van de befaamde Franse kok Francois Pierre de la Varenne, Pierre de Lune, chef van de hertog van Orleans. De Lune schreef twee kookboeken, in 1656, Le Cuisinier en in 1668 Le Nouveau et Parfait Cuisinier. In het eerste boek beschrijft hij wat er in een bouquet garni gaat: een reep spek, bieslook, tijm, kruidnagels, kervel en peterselie.
Geen laurier dus! Iets waar ik bij bouquet garni meteen aan denk.Maar het recept van de Lune lijkt me iets om te proberen. Ons moderne kruidenbuiltje ziet er zo uit:peterselie, tijm en laurier. Aangevuld met salie, rozemarijn, selderij, dragpn, bonenkruid, basilicum, kervel, het groen van prei, knoflook en/of pimpernel.
Het hangt een beetje af van je persoonlijke voorkeur en het gerecht dat je wilt maken.
Op het plaatje zie je Daphne (het Grieks voor laurier). De Romeinse dichter Ovidius
beschreef hoe deze lieve juffrouw in een laurierboom veranderd werd om te ontkomen aan de jaloerse god Apollo die smoorverliefd op haar was. Zij zag hem niet zo zitten.