Navigation Menu+

Koud Roken – Kersen

27 juli 2012 door in Blogger |

 

‘Holy Smoke’ riep Joost Prinsen spontaan uit zag ik in de herhaling van Verborgen Verleden over de wortels van zijn familie. Zo’n katholieke uitdrukking. Thuis klonk die ook wel eens uit de mond van mijn stiefvader. Hier in de keuken ging het meer om goddelijke koude rook, dan om heilige rook. Ik had ergens gelezen dat er een nagerecht was gepresenteerd met koud gerookte kersen. Is dat lekker? Nou en of. Ik heb het geprobeerd met de Regina-kersen. Je ziet ze hier dus niet, want onder een dikke laag kersenmot-rook. Halve minuut. Daarna heb ik ze in pure chocolade gedoopt. Onder het minikoepeltje pasten precies zes kersen. Dat was voor ons tweeën ook net genoeg. Zo’n intense smaak voor dit nagerechtje. Zoiets moet je dan een beetje doseren. Nog even de bereiding:

Koud Gerookte Kersen

Dit heb je nodig voor twee personen: 6 knapperige kersen, pure chocola, scheutje kirsch.
Qua spullen: rookgerei, kersenmot, bakpapier

En zo doe je het: Prik de kersen een paar keer in met een naald. Leg ze op een schoteltje en plaats het stolpje erover. Smelt de chocola met de kirsch  in een pannetje. Nu de kersen roken, half minuutje is genoeg, maar als je van heftig houdt, kun je natuurlijk nog even doorgaan. Probeer maar. Doop dan de kersen in de warme chocola en deponeer ze op een stukje bakpapier. Alufolie werkt ook. En hop, in de koelkast tot de chocola hard is. Laat ze daar maar tot je ze op tafel zet. Met dat warme weer blijft de chocolalaag dan in tact. Smullen.   

Tags: ,