Kooltje Stoven
Kool
is gezond. Calcium, kalium, magnesium en ijzer, vitamine B en C en E.
Linolzuur zit er ook nog in en weinig calorieen, behalve de spruitjes
dan want daar zit meer suiker in. Maar is kool ook lekker? Zeker, en al helemaal met
een beetje een fatsoenlijk recept. Zo vond ik bij de Roux Brothers, French Country Cooking een recept voor kool uit de Champagnestreek.
is gezond. Calcium, kalium, magnesium en ijzer, vitamine B en C en E.
Linolzuur zit er ook nog in en weinig calorieen, behalve de spruitjes
dan want daar zit meer suiker in. Maar is kool ook lekker? Zeker, en al helemaal met
een beetje een fatsoenlijk recept. Zo vond ik bij de Roux Brothers, French Country Cooking een recept voor kool uit de Champagnestreek.
Dit heb je nodig: 1 groene Savooyekool, 200 gram goudreinetten, 50
gram eendenvet, 200 ml. droge witte wijn, 10 jeneverbessen, zout en
peper, desgewenst 100 gram varkenszwoerd opgerold en met een touwtje
vastgebonden.
gram eendenvet, 200 ml. droge witte wijn, 10 jeneverbessen, zout en
peper, desgewenst 100 gram varkenszwoerd opgerold en met een touwtje
vastgebonden.
En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Verwijder
de buitenste bladeren van de kool, snijd hem in vieren, verwijder de
harde kern en beschadigde bladeren. Was de kool in koud water en
blancheer de kool in een pan met kokend water gedurende vijf minuten.
Spoel de kool dan onder koud water af, laat uitlekken en snijd de
kwarten dan in stevige reepjes.
de buitenste bladeren van de kool, snijd hem in vieren, verwijder de
harde kern en beschadigde bladeren. Was de kool in koud water en
blancheer de kool in een pan met kokend water gedurende vijf minuten.
Spoel de kool dan onder koud water af, laat uitlekken en snijd de
kwarten dan in stevige reepjes.
Schil
de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in parten. Smelt het vet
in een ovenschaal en doe er meteen de appel en kool in en laat dit vijf
minuten zweten. Roer af en toe om. Doe er de wijn en jeneverbessen bij
en zout en peper naar smaak. Wanneer u er een varkenssmaakje aan wilt
geven begraaft u het opgerolde stuk zwoerd in de koolmassa. Dek de
ovenschaal af en zet hem een minuut of veertig in de oven. Dan moet de
kool zacht en sappig zijn. Is dat niet het geval, dan moet hij nog wat
langer de oven in.
de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in parten. Smelt het vet
in een ovenschaal en doe er meteen de appel en kool in en laat dit vijf
minuten zweten. Roer af en toe om. Doe er de wijn en jeneverbessen bij
en zout en peper naar smaak. Wanneer u er een varkenssmaakje aan wilt
geven begraaft u het opgerolde stuk zwoerd in de koolmassa. Dek de
ovenschaal af en zet hem een minuut of veertig in de oven. Dan moet de
kool zacht en sappig zijn. Is dat niet het geval, dan moet hij nog wat
langer de oven in.
Verwijder voor het opdienen het stuk zwoerd, proef even of er genoeg peper en zout in zit en dien het op.
Ben je in Londen, heb je iets te vieren, reserveer dan tijdig in het restaurant van de Roux Brothers. http://www.le-gavroche.co.uk/
Twee sterren, als ik het goed heb.
(Dit blog verscheen eerder in oktober 2007)