Koken over de Grens
Vanavond om zes uur ben ik te gast in de uitzending van Familie Nederland op Radio 5. We gaan het hebben over kookboeken, en dan vooral die met buitenlandse recepten. Sinds wanneer zijn we eigenlijk massaal over de grens gaan koken? Is dat iets van de laatste jaren, of hebben we al eerder ons gebogen over de keuken van onze vakantielanden?
Wie mijn blog van de laatste dagen heeft gevolgd weet dat we al eeuwen lang ‘exotisch’ koken. We waren dat een beetje kwijt. Beperk ik me even tot de vorige eeuw, dan zie je dat er vóór de tweede wereldoorlog vooral Indisch of Frans gekookt werd, als het om een buitenland ging, met één opmerkelijke uitzondering: de Hongaarse keuken. Nog zo’n opvallend boekje: Honderd Amerikaansche tomaten-recepten. Het zijn incidentele gevallen. Natuurlijk zijn er boekjes met recepten uit de wereldkeuken. Het echte souvenirkookboek dateert duidelijk van later. Denk, jaren zeventig. We wilden de lekkere pasta en pizza, en moussaka en dolma’s, we wilden paella en tapas.
Op rommelmarkten vind je vaak dit soort vakantiekookboeken terug. Ze zien er meestal nogal ongebruikt uit. Zoals een boekje met recepten uit Cornwall, of Schotland, of Wales, Of recepten uit Cyprus, of de Oekraïne.
Toen ik een jaar of tien geleden in Estland was, ging ik daar natuurlijk ook op zoek naar een boekje met typisch Estlandse recepten. Maar daar was het de tijd niet meer naar. Ze wilden daar liever Amerikaans barbecuen, en Thais koken, en sushi maken, of net als wij de Spaanse en Italiaanse keuken verkennen. De grenzen waren eindelijk helemaal open, ze hoorden bij Europa en Ests was out. Pas als die recepten bijna vergeten zijn en de omaatjes die ze nog weten bijna allemaal overleden, dan zal er misschien iemand nostalgische Estse recepten gaan verzamelen.
Vandaag dus een Cypriotische kikkererwtensoep. Op de pagina naast de lokale versie van lasagna. Daar valt het boek uit 1979 namelijk open.Ik vertaal uit het Duits en hertaal meteen een beetje.
Suppa Hummi
Dit heb je nodig: 400 gram kikkererwten uit blik, 4 eetlepels tahini, 2 tenen knoflook uit de knijper, 1 liter groentebouillon, 6 zwarte olijven per persoon, 50 vierkante stukjes brood, 1/2 theelepel pul biber, sap van een halve citroen, 4 eetlepels fijngehakte peterselie, flinke scheut olijfolie.
En zo doe je het: Pureer de kikkererwten tot een gladde massa. Roer de knoflook, tahini en citroensap er door. Meng er dan beetje bij beetje de bouillon bij. Verhit alles, roer regelmatig om. Leg in ieder bord een aantal stukken brood en schenk daar een paar lepels soep over. Nu de peterselie, olijven en olijfolie ter garnering er over strooien. En tot slot de pul biber naar smaak toevoegen.