Navigation Menu+

Koek en Zopie

5 februari 2012 door in Blogger |


De wereld is vol ijspret op dit moment. En bij schaatsen hoort een koek en zopie. Sterrenkok Jonnie Boer gaat zelfs een drie-sterren-koek-en-zopie opzetten. Maar wat is een ‘zopie’ eigenlijk? Beslist geen opgewarmde chocomel. Lees maar even mee:

De herbergier, speculant, toneelspeler en dichter Robert Hennebo schreef in 1723 een ode aan de jenever. Daarin voert hij ook zopieverkopers op. Die roepen tegen de schaatsers:

‘Kom, leg eens aan, en drink een Soopje
Bindt af, en tree in deeze tent’;
Thans roept er weer een and’re Vent
‘Za, wakker vrienden, rust een poosje
Hier is Jeneever uit het Loosje,
Kom zet je wat op deze bank,
Hier heb je een halfje om een blank;
Jeneever doet het zweeten stillen,
en warmt hen die van koude trillen.’

Zopie, een soopje, was dus jenever, en daarnaast ook warm bier met boter, of warme wijn met specerijen en kruiden, of warme (anijs)melk, of brandewijn en de eerste korenbrandewijn, de voorloper van jenever, en nog later ook punch.
Het ijs viel onder land noch water en de wet bepaalde de verkoop van drank óp het water en óp het land, maar niet op het ijs. Dat lokte menig jeneververkoper met een kraampje naar het ijs en menig verkleumde schaatser naar het tentje.

Bron: Cha cha cha, tja, wat zulen we eten, Lizet Kruyff. Alle rechten zijn voorbehouden.

Tags: