Kikkererwten
Hebben kikkererwten iets met kikkers te maken. Helaas, nee. Het zou wel leuk geweest zijn, maar het is prozaïscher, al blijft het leuk om te weten wat de boeken er zo al over te melden hebben. Om te beginnen gooien wij de kikkererwten op één hoop, maar er bestaan meer dan tien rassen op deze aardbol. In het Latijn heet het gewas Cicer. In dat Cicer hoor je onze kikker al, we zeiden vroeger ook keker. Het Cicer van de Romeinen zou teruggaan op het Hebreeuwse kikar, wat voor peul zou staan. Bij Plinius vinden we twee soorten kikkererwten. De Cicer Columbinum of de Cicer Venereum.
‘Het onderscheidt tussen de cicers
is veelvormig zowel in de grootte, gedaante, kleur als in de smaak. Want men vindt
een soort die Arietinum heet (naar de gedaante van een ramshoofd) die soms wit
is en soms zwart (rood) en een andere soort Columbinum genoemd, die sommige Venereum
noemen die wit is, rond en glad en kleiner dan Arietinum.’
Dat de Romeinen dol waren op peulvruchten, ze verbouwden en verhandelden blijkt wel uit de namen van een aantal senatoren: Fabius, Piso, Lentuli, Piso en… Cicero.
Al vanaf het begin van de landbouw zijn er bij opgravingen kikkererwten gevonden, in Jericho, in het Turkse Hacilar, in Thessalië. Maar de geschiedenis gaat nog verder terug, tot aan het mesolithicum in Frankrijk, waar in het departement Aude kikkererwten opdoken in een grot. Dichterbij kennen we ze in ieder geval uit de Romeinse periode, in Neuss in Duitsland en uit de Karolingische periode.
Wat doen we er mee? Een Italiaans receptje uit het leuke boekje dat ik van Marianne Vos kreeg. Hummus op z’n Italiaans.
Spuma di ceci
Dit heb je nodig: 200 gram geweekte kikkererwten, 1 blaadje laurier, 1 blaadje salie, 1 aardappel, zout en versgemalen witte peper naar smaak, 50 gram geurige olijfolie, 1 flinke bosui, knoflook, peterselie, kappertjes en geroosterd stokbrood.
En zo doe je het: Kook de kikkererwten in ruim water met wat zout en de laurier en salie. Wanneer ze beetgaar zijn doe je er een flinke pieper bij en laat je alles gaar koken. Giet de boel af en pureer de kikkererwten en aardappel met de staafmixer. Giet er beetje bij beetje de olijfolie bij zodat er een mooie gladde glanzende luchtige puree ontstaat. Maak af op smaak met witte peper en zout.
Lepel de puree op een schotel en garneer met in blokjes gehakte ui, plakjes knoflook, takjes peterselie en kappertjes. Geef er geroosterd stokbrood bij. Lekker voorafje.
In dit geval geldt: neem heel goede witte peper, daar knapt het recept erg van op. En ik geef er ook partjes citroen of limoen bij. Daar houdt zo’n puree wel van.