Navigation Menu+

Kikkererwt

16 augustus 2012 door in Blogger |

Een paar dagen geleden kreeg ik een prachtig boekje, samengesteld door Ester Smit en anderen. Het heet Verborgen Schoonheid en gaat over de middeleeuwse boekschatten uit het Deventer Stadsarchief en de Athenaeumbibliotheek in dezelfde stad. Zo’n prachtig boekje dat met veel liefde is gemaakt. Zo’n boekje waarvan je de plaatjes wilt aaien. Gaat natuurlijk niet over eten, maar er valt toch wel wat eetbaars te ontdekken. Zoals in het boek van Leonhart Fuchs met een titel die zoveel wil zeggen als: bijzondere commentaren op de geschiedenis van de plantkunde. Jullie raden het al Fuchs was een Duitse plantkundig. Hij leefde in de tijd van Karel V, van 1501 tot 1566. Van zijn al op relatief jonge leeftijd geschreven meesterwerk kwam ook een verkleinde uitgave uit in 1545. Mét de plaatjes, maar wat minder bijzonder commentaar. Een handig pocketformaat, dat je bij het veldwerk goed kon gebruiken om planten te determineren. Een veldgidsje als het ware. Bij alle kruiden staat een beschrijving van de medicinale eigenschappen, nog geheel volgens de humeurenleer. Achter de smakelijke kikkererwt had ik dit bijvoorbeeld nooit gezocht. Hier mijn hertaling:

Kekers – maken week in de buik en drijven vocht af, en brengen de menstruatie op gang. Ze vermeerderen de moedermelk en drijven dode foetussen af.   

Met dat soort abacadabra kunnen we nu niet veel meer. Kikkererwten zijn gewoon ontzettend lekker en dat is voor mij genoeg. O ja, en dus historisch verantwoord. Misschien nog leuk om te weten: de fuchsia is door Linneaus naar deze botanicus vernoemd.

Nog even over het boekje. Een aardig cadeautje, of iets om jezelf mee te verwennen. Ook al is het al in 2008 verschenen, het is vast nog wel te krijgen. Hier de gegevens: ISBN 978-90-809890-5-8 www.sabinfo.nl

Tags: , ,