Kersensoep
Hier
eten we alle dagen verse kersen, ook al is het een moeilijk oogstjaar hier in de omgeving. Ooit kocht ik een jaargang van een frans moestuiniertijdschrift. Met recepten
Dit schrijft le ami des jardins in juni 1951
Il est revenu le temps des cerises. Volgens mij is dat ook de titel van een liedje.
Er
staat een recept voor de echte clafoutis, en voor een compote met wijn,
een van oorsprong Engels recept. Dat is wel leuk, een Engels recept in
een Frans tijdschrift. Beetje omgekeerde wereld, zou je zeggen.
Soupe de cerises à l Anglaise.
Kort
de steeltjes van de kersen in, maar verwijder ze niet helemaal. Doe ze
in een zilveren of aluminium kom (wat zou er mis zijn met kristal?). Het
mag in ieder geval geen roestend vat zijn. Giet er genoeg rode wijn
over om ze net te bedekken. In het originele recept staat claret oftewel
Bordeaux, maar ik zou liever een bourgogne nemen. En doe er suiker naar
smaak bij. Laat het geheel een paar uur koelen.
Vervolgens moet je
de kersen er uit halen en de wijn op een hoog vuur tot de helft inkoken.
Dan doe je er een eetlepel rodebessengelei bij, die in de wijn moet
oplossen. Vervolgens giet je alles weer over de kersen en laat je het
geheel opnieuw afkoelen. Dis dit nagerecht heel koud op met kleine
koekjes of wafeltjes.
Dit blog werd eerder geplaatst in juni 2008