Navigation Menu+

Kersenbonbons van Jamin

19 oktober 2020 door in Blog, Foodhistory |

Jamin Kersen Bonbons

Limburgs Dagblad 4 maart 1960

Zoetigheden kopen bij Jamin, dat was bij mijn ouders thuis eigenlijk ‘not done’.  Het in papier verpakte ijs werd als ‘onveilig’ bestempeld, je kon beter schepijs kopen van de Italiaan. Koekjes en chocola kocht je bij de bakker of banketbakker, afhankelijk van of het doordeweeks of feestelijk was. Er was één uitzondering: de kersenbonbons van Jamin. Die waren niet te versmaden en het toppunt van traktatie voor de volwassenen. Ook bij feestelijke etentjes mocht je met een rustig geweten bij de koffie na afloop een Jamin-kersenbonbon uitdelen. Er werd zelfs gemompeld dat ten paleize in de jaren zestig óók…..  Maar dat zullen we nooit zeker weten.

Kersenbonbons zijn een laat 19de-eeuwse ‘uitvinding’, Jamin, ook eind 19de eeuw van oorsprong – was er snel bij, al heb ik nog niet kunnen ontdekking wanneer ze dit spul in hun sortiment gingen voeren. Het begon allemaal met een winkel in chocolaterie in Rotterdam in 1870. Binnen een halve eeuw waren er alleen al in en om de stad vijftig winkels in Jaminse zoetwaren te vinden. Zijn vier zonen zetten het bedrijf voort en tegen het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn er zo’n 300 filialen in Nederland. Na de oorlog verdubbelt dat aantal.

De kersenbonbons bleven de grote hit.

Inmiddels is Jamin wel uit het gemiddelde winkelstraatbeeld verdwenen. Kersenbonbons koop je te kust en te keur, van chocolaterie tot supermarkt. Misschien zijn de bonbons die je zelf maakt wel het lekkerste. Hoewel….. laatst proefde ik Franse uit Bordeaux. Mocht je er ooit verdwalen – hetgeen niet wij, maar vrienden deden – dan is dit wel een adresje.

Kersenbonbons Saunion

Kersenbonbons Saunion Bordeaux

Zelf maken kan natuurlijk ook! Hier een werkbaar recept.

Tags: ,