Kaas en Kroketten, deel 3 in de serie Het Alledaagse Leven, tradities & Trends in Nederland, 2009
Stamppot boerenkool met rookworst en jus in een kuiltje, één van de blijvers in onze culinaire traditie kun je tegenwoordig niet alleen kant en klaar krijgen, maar ook al dusdanig voorbereid dat je alleen maar hoeft te verwarmen en assembleren. Je maaltijd staat in een handomdraai op tafel. Dit deel in de 35-delige serie Het Alledaagse Leven gaat over het ontstaan van onze culinaire tradities, het huishoudonderwijs en de dagelijkse gang van zaken in de keuken en in de eetkamer. Lizet Kruyff ging op zoek naar de oude en de nieuwere tradities en ontwikkelingen. De serie verscheen in afleveringen in 2009.
Kookonderwijs professionaliseerde de vroeger van moeder op dochter overgedragen keukenwijsheden. Op de foto krijgen leerlingen van de industrie- en huishoudschool in Leeuwarden in 1935 kookonderricht. Uit meisjesboeken als De Dochter van Joop ter Heul van Cissy van Marxveld weten we dat het gegaan kan zijn over het maken van groentesoep, aardappelen of het koken van aardappelen. De pannen lijken te duiden op het aanbraden van vlees of uitjes. Het keukentenue van de meisjes en de onderwijzeressen doet meer denken aan een laboratorium, ziekenhuis, of instelling dan aan een gezellige keuken.