Navigation Menu+

Japanse Nieuwjaarssoep

10 december 2013 door in Blogger |

Nieuwjaarssoep? En het moet nog Kerst worden? Ik hoor jullie dat haast denken. Maar dat soepje heeft alles te maken met de Japanse keuken die op de erfgoedlijst van de Unesco is gekomen. Echt, zo staat het in het ronkende persbericht dat de wereld in gestuurd werd. Want van al die andere culinaria die begin deze maand op de lijst werden geplaatst hoor je maar bar weinig. Daar ga ik me nog wel eens in verdiepen. Vandaag dus het soepje op basis van de dashi van gisteren. Hier het recept uit mijn penguinpocketje van Peter en Joan Martin uit 1976. Penguin gaf toen een hele mooie set uit met vier pockets over de Indiase, Maleise, Chinese en Japanse keuken. Daar heb ik echt heel veel uit gekookt en in gelezen, want er staan ook mooie achtergrondverhalen bij. Kortom: Ozoni.

Ozoni

Om te beginnen heb je hier kleefrijstkoeken voor nodig, mochi, en die zul je bij de Japanse supermarkt moeten gaan halen, want het recept ervoor staat niet in het boekje. In de grote steden van ons land kun je die vinden. Google je op mochi dan kom je ook de nodige inspiratie tegen om zelf aan de slag te gaan.

Dit heb je nodig voor de soep: 1 liter dashi bouillon, 4 mochi rijstkoeken, 1 blikje bamboescheuten, 2 ons verse witvis of anders kip, 2 volle handen waterkers, visworst (kamaboko, gemaakt van surimi), 2 eetlepels sake, 2 eetlepels lichte sojasaus, zout.

En zo doe je het: Snijd de vis of kip in flinterdunne plakjes, strooi er wat zout over en mariner in de sake. Snijd te bamboescheuten in dunne frietjes. Breng de bouillon aan de kook, voeg de sojasaus toe. Grill in de tussentijd de rijstkoeken tot ze zacht zijn, maar niet geblakerd. Snijd de visworst in dunne plakken. Doe de worst, bamboefrietjes en visflinters in de de kokende bouillon en laat die een paar minuten sudderen. Voeg de grof gehakte waterkers toe en kook nog een minuutje.  Proef of er nog wat zout of soja bij moet
Leg in iedere soepkom een rijstkoek en giet er de soep over. Dis ogenblikkelijk op. De kommen moeten dampen.

Als ik het recept voor kamaboko, de visworst, lees, denk ik: doe er maar wat krab bij. Dat lijkt me lekkerder, ook al is er al sinds de 14e eeuw kamaboko gemaakt in Japan. Het gaat volgens de boekjes vooral om de kleurcombinatie rood-wit die geluk brengt. Nu, van krab word ik dan weer erg gelukkig, van met MSG geconserveerde visworst minder.

Tags: , , , ,