Navigation Menu+

Hippe boontjes

31 januari 2012 door in Blogger |


Er gleed zojuist een hele stapel boeken van een stoel op de grond. Bismarck was op zoek naar een bal en de boeken lagen reuze in de weg. Bij het oprapen hield ik ook dit leuke bonenboekje van Bonduelle in mijn handen. Ik schreef er al een blog over voor de site van de Bruinebonenbende. Maar hier mag er ook wel wat over gezegd worden. Tenslotte horen bonen al vanaf prehistorische tijden in ons menu thuis. Ik las zelfs dat erwtjes met de Bandkeramische boeren mee al 7000 jaar geleden op de lössgronden werden verbouwd! Nu, dan zijn boontjes dus zowel antiek als hip.
Want zeg nou zelf, die kleine blikken zijn toch echt heel handig en lekker en voedzaam en gezond? Goed, ik ben een peulvruchtenfreak. Toegegeven. Daar is natuurlijk helemaal niets tegen. Eens bladeren in de recepten of er iets voor vanavond bij staat. Viskoekjes met oogboontjes en een komkommersausje klinkt wel goed.

Viskoekjes met black eye bonen

Dit heb je nodig: 1 blikje black eye bonen, 400 gram filet van witte vis, 3 takjes korianderblad, 2 lente-uitjes in stukjes, 1 Spaanse rode peper zonder zaadjes in stukjes, 2 eetlepels Thaise vissaus, 1 ei, zout, 3 tot 4 eetlepels bloem, 1/4 komkommer, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook uit de knijper, 2 eetlepels fijngesneden peterselie, plantaardige olie, een paar blaadjes sla.

En zo doe je het: Pureer de vis, het korianderblad, de lente-ui, de Spaanse peper, de vissaus net ei en zout. Prak de blak eye bonen en schep ze door de pittige vispuree. Voeg zoveel bloem toe als nodig is om een stevige massa te krijgen.
Maak 12 kleine koekjes van het mengsel en laat ze een half uurtje opstijven in de koelkast. Rasp de komkommer in een zeef, bestrooi met zout en laat 10 minuten goed uitlekken.
Druk met een lepel het laatste vocht uit de komkommer en meng deze met de mayonaise, yoghurt, knoflook en peterselie tot een frisse komkommersaus.
Verhit de olie in een koekenpan en bak telkens een paar viskoekjes tegelijkertijd aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat ze op keukenpapier goed uitlekken. Serveer de knapperige koekjes op wat frisse sla met het komkommersausje ernaast.

Dit is een voorgerecht voor vier personen uit het bonenboekje van Bonduelle ‘Let’s Talk Beans!’

Tags: