Het zilveren servies van Willem en Anna
Dinsdag was de officiële en koninklijke opening van de tentoonstelling Willem II Kunstkoning in het Dordrechts Museum. Nu ja, de opening was in de Augustijnenkapel, de tentoonstelling is in het Museum. Ga er heen! Is er op culinair historisch gebied wat te beleven? Reken maar. Afgezien van een bijzondere Jan Steen met veel eetdingen, ook prachtig serviesgoed. Zoals een zilveren servies, het huwelijksgeschenk van de stad Amsterdam aan – dan nog kroonprins – Willem en zijn kersverse gade Anna Paulowna. Het servies werd in 1818 in het paleis op de Dam met een feestelijke maltijd ingewijd. Het zilveren servies bestaat uit 419 delen, waaronder een monumentaal tafelstuk (foto). Het werd gemaakt door een stoet aan zilversmeden, want de opdrachtnemer Bennewits & Bonebakker kon al het werk niet aan.
Dit pronkstuk is in het bezit van de koninklijke familie gebleven, het zilveren servies kwam onder de hamer. Net als de kunstcollectie. Na een relatief korte regeerperiode van 9 jaar overlijdt koning Willem II in 1849. Hij heeft weliswaar een unieke collectie, maar ook veel onafgeloste leningen nagelaten. Er wordt een commissie benoemd die de erfenis van de koning zal afwikkelen. Zij vonden de kunstverzameling als zodanig niet interessant genoeg om als geheel te behouden. Ik geloof dat ik bij mijn speurtocht één van de helden heb gevonden die zich daar mee bezig hield. Niet wat je noemt een cultureel geschoold verleden, type carrièreboekhouder. Tja, als ik hem nog eens tegenkom in de papieren…
Geniet daarom van deze bijzonder fraai samengestelde tentoonstelling, het is een smaakvol ingericht geheel. Willem II was wat betreft het verzamelen van kunst zijn tijd vooruit op dit punt.
Dordrechts Museum, tot 15 juni.
Op de foto: het tafelstuk, foto gevonden op de site van het Koninklijk Huis.