Navigation Menu+

Hazelnoten – 1e experiment

30 september 2019 door in Blog, Experimenteren |

hazelnoten-experiment

In mijn Franse tuin staan nogal wat hazelaars. Fijne bomen, die al vroeg aantrekkelijk zijn en die in de late zomer heerlijke noten opleveren. Dit jaar is er een heel goede oogst. Tijd voor een experiment. Want de hazelnoot is al vanaf de prehistorie op het menu te vinden.

Ik heb een aantal vragen waarop ik een antwoord zoek en waar ik via experimenten de komende tijd antwoord op ga vinden. Of zojuist al gevonden heb.

De eerste vraag is: kun je redelijk beheerst met een steen een hazelnoot open tikken zonder de inhoud te verbrijzelen. Daar op is het antwoord eenvoudig te vinden, ook zonder dat je je vingers beschadigt. Binnen vijf minuten weet je met een venijnig beheerst tikje de noot te openen.

De tweede vraag is: hoe lang ben je bezig om een redelijke hoeveelheid noten voor consumptie bijeen te vergaren? Dat is lastiger, want ik heb wel wat geoefend, maar nog niet genoeg gewogen. Voor een salade voor zes personen met een flinke hoeveelheid prettige hazelnoten ben je een half uur bezig. Voor het bakken van koekjes met stukjes noot en boekweit ongeveer even lang. Het experiment gaat herhaald worden, waarbij ik braaf een weegschaal zal meenemen.

Nog een prangende vraag: hoeveel noten heb je nodig om olie te maken? Voor de broodnodige vetten in het menu? Kortom, wordt vervolgd.