Groene toerte
Wie denkt dat er in ons culinair verleden weinig plaats was voor groente heeft het mis. Natuurlijk stond vlees hoger in aanzien, het was schaarser, dus duurder, en je had veel hout nodig om het te bereiden, en ook dat was kostbaar. Lang niet iedereen in de stad kon een flink vuur stoken. Daarvoor had je een haard en schoorsteen nodig en om een haard te mogen hebben had je een huis met tenminste een stenen muur nodig.
Groenten hadden dus een hele eigen rol in het voedselpatroon.
Gisteren kookten we een aantal van de gerechten voor de Historische Maaltijd in het Stroomhuis in Neerijnen, om te kijken wat en hoe dat het handigst te doen is voor veertig personen. Eén van de vrijwilligers maakte deze Groene Toerte, met een combinatie van spinazie, zuring en kervel. Er ging natuurlijk nog meer in, maar het gaat nu even over de combinatie van verschillende groenten en kruiden. Dat vond iedereen dus een aangename verrassing.
Net als mijn eerdere pleidooi voor het dapperder zijn met het gebruiken en combineren van kruiden, wil ik nu voorstellen om wat meer met bladgroente en kruiden te gaan experimenteren. Maak maar een lekkere quiche met deze groenten. Ik had me zelfs kunnen voorstellen dat er nog groene asperges in zouden gaan. Maar ja, dat staat niet in het historische recept. En we blijven dan natuurlijk wel braaf bij de les. En het ziet er zo ook heel lekker uit. Dus ik zou zeggen: probeer het maar eens. Combineer verschillende groenten met verse kaas en eieren en doe ze in een hartige taartkorst. Weer eens wat anders dan de gebruikelijke (en saaie) quiche.