Navigation Menu+

Gratis Groente : Brandnetels

5 juni 2011 door in Blogger |


De natuur heeft veel eetbaar groen voor ons in haar voorraadkamer. Wildplukken is populair tegenwoordig, maar als 17 miljoen Nederlanders dat gaan doen wordt het wat kaal hier. Pluk dus met de toekomstige generaties natuurliefhebbers in het achterhoofd. Brandnetels groeien er echter volop en daarvan kun je het beste de jonge toppen eten. De plant is heel belangrijk voor vlinders en ander vliegend volk, dus dienen we hem een plekje te gunnen. Wel met handschoenen en lange mouwen plukken, raad ik aan. Daar gaan stoere verhalen over, hoe je dat met blote handen moet doen. Maar mij lukt dat dus nooit.

Brandnetels kun je op verschillende manieren in de keuken gebruiken. Een aftreksel van brandnetels met zout werd vroeger wel gebruikt als stremsel voor kaas. Je kunt de bladeren ook heel goed drogen en voor gebruik in de winter bewaren.
Traditioneel gaat hij in de soep, zoals deze Zwitserse Hirtensuppe.

Zwitserse Herderssoep

Dit heb je nodig: klontje boter, 1 teentje knoflook, tezamen 300 gram spinazie, zuring en jonge brandneteltoppen, 150 gram spekblokjes, 1/2 liter (soja)melk, 1/2 liter bouillon, 4 aardappelen, handje rijst, zout, peper, tijm, oregano, bieslook naar smaak.

En zo doe je het: Smelt de boter in een pan en laat daarin de spekjes glazig worden. Voeg halverwege de knoflook toe. Doe er daarna de gewassen en kleingesneden blaadjes spinazie, zuring en brandnetel bij. Mik er de tijm en oregano bij. Roer goed dooreen en laat even stoven in de boter. Giet er dan de melk en bouillon bij en roer goed om. Rasp de aardappelen grof en voeg die toe en als de aardappel bijna gaar is doe je er de rijst bij. Laat de soep dan nog een minuut of twintig pruttelen. Maak op smaak af met peper en zout. Strooi er bij het opdienen fijngeknipte bieslook over.

Je kunt de hoeveelheid bladgroen naar eigen inzicht variĆ«ren, bijvoorbeeld alleen brandnetelbladeren nemen, en in plaats van knoflook daslook gebruiken. Je kunt natuurlijk ook ander bladgroen uit de natuur hiervoor gebruiken: zevenblad, beekpunge, waterkers, look zonder look… net wat er is en van alles wat.

Tags: