Navigation Menu+

Garnalenkroketjes

14 maart 2013 door in Blogger | 2 reacties

 We waren even een nachtje weg, gewoon uit nostalgie. Deden we toen we diep in Brabant woonden wel vaker. Wanneer het werk ons beide naar een ander deel van ons land (of zelfs daarbuiten) voerde, prikten we tussen beide plekken een landelijk oord op de kaart en kozen daar een tijdelijk verblijf. Heel vaak bleek dat vroeger de Gouden Karper in Hummelo te zijn. En ook gisteren bleek dat een logische plek om te overnachten. En lekker te eten. Een wandeling door de bossen hoort er bij. Gisteren zeiden we – na de hemel zo eens aangekeken te hebben – dat het tijd was om terug te keren. Hondje vond het maar matig. Maar waar we nog vertrokken met zon, kleurde de hemel nu donkerpaars. Nog vóór we het hotel weer bereikten vloog de sneeuw ons horizontaal om de oren.
Uiteindelijk was de omgeving meer Dickensiaanse Kerst dan voorjaarsachtig.

Wat aten we? Ik ging in de vis, de man ging in de huisgemaakte garnalenkroketjes en reebiefstuk. Lang geleden dat we in de kroketten gingen thuis. Terwijl de garnalenkroketjes toch heel goed te maken zijn zonder gluten. Gewoon op basis van homemade aardappelpuree. Recept vraagt enige planning, de kroketten moeten goed kunnen opstijven vóór je ze bereidt.

Garnalenkroketjes

Dit heb je nodig: 1 kilo kruimige piepers, 200 gram Hollandse garnalen, bosje peterselie, 2 eidooiers, 20 gram gesmolten boter, vers fijngestampte foelie en versgemalen peper naar smaak, zout naar smaak, eetlepel rijstbloem, 1 losgeklopt ei, paneermeel, zonnebloemolie om in te frituren.  Eventueel: eetlepel aardappelmeel.

En zo doe je het: Kook de aardappelen in de schil gaar. Laat ze uitdampen en afkoelen en schil ze. Was de garnalen en laat ze uitlekken, dep ze zo nodig droog met  keukenpapier. Was de peterselie, droog de blaadjes goed en hak die fijn. Pureer de piepers met de eidooiers, lauwe gesmolten boter, zout, foelie en peper. Roer er de garnalen en de peterselie door.  Zorg dat er een mooi compact deeg ontstaat. Is het te vochtig, roer er dan wat aardappelmeel door.

Vorm met twee lepels (of met koele handen) kroketjes van het deeg en leg die in een plastic of metalen bak die in de koelkast past. Bestuif met de rijstbloem zodat ze niet aan elkaar plakken.  Zet de bak in de koelkast en laat de kroketten een paar uur opstijven.
Doe de zonnebloemolie in een frituurpan of wok en verwarm tot 180 graden Celcius. Klop het ei los in een diep bord. Doe de paneermeel in een ander diep bord. Rol de kroketjes eerst door het losgeklopte ei, dan door de paneermeel (ja, die heb je glutenvrij). Bak steeds 2 of 3 kroketjes tegelijk. 

De foto maakte de man vanmorgen tijdens onze ochtendwandeling door Winterwonderland. Het zwarte stipje op het pad: Bismarck en ik. Daarna gingen we heerlijk ontbijten, met een heerlijk gekookt eitje, homemade appelcompote, homemade jam, en zowel glutenvrij als glutenhoudend brood. Ultra-mini-vakantie in een supergastvrije omgeving. 

2 Reacties

  1. Hoi Lizet,

    Heb je het recept van Cees Holtkamp (de oud banketbakker uit A'dam) wel eens geprobeerd?
    Geheim: fijn en grof paneermeel (2x dus).

    groeten
    Hans-Willem

  2. Ha Hans-Willem, ja dat is een goede tip, twee keer door de paneer, eerst fijn, dan grof, is het geloof ik. Ook tip die Johannes van Dam altijd geeft.

Tags: , , ,