Navigation Menu+

Fins Groentesoepje

6 november 2012 door in Blogger |

Bij het opruimen kwam ik ook de briefkaarten tegen die ik kocht in het
kunsthistorische museum in Helsinki. Toepasselijk hier is dit stilleven
van Fanny Churberg uit 1876.
En dus een Fins soepje voor een gezelschap van 6 tot 8 eters.

Kesakeitto

Dit heb je nodig:
halve liter water, eetlepel suiker, zout naar smaak, halve liter melk,
300 gram diepvrieserwten, halve bloemkool in roosjes, middelgrote
winterwortel in stukjes, 5 kleine aardappelen geschild en in kwarten, 1
eidooier, 2 eetlepels boter, 2 eetlepels gehakte kervel of fijngehakte
peterselie.
En zo doe je het: Breng in een pan het water met suiker en
zout aan de kook. Voeg melk, aardappelen en wortel toe en laat het
geheel een kwartier koken tot de piepers beetgaar zijn. Voeg dan erwten
en bloemkool toe en laat het geheel een minuut of tien beetgaar worden.
Schep een soeplepel vocht in een kommetje en roer er de losgeklopte
dooier door en voeg dit mengsel bij de soep. Goed doorroeren. Voeg boter
toe en roer die er ook goed doorheen. Doe er voor het opdienen de
kervel of peterselie bij.

Dit blog verscheen eerder in oktober 2007

Tags: , ,