Feestje!
Vandaag bestaat dit blog op de kop af vier jaar. Vier jaar lang schrijf ik nu al vrijwel dagelijks een blog over kookhistorie, moestuinieren en alles daarom heen wat mij boeit of opvalt. Heb besloten gewoon door te gaan. Maar het is wel een feestje waard. Gisteren kocht ik al een bijzondere fles wijn bij Wijndomein Oude Waalstroom in Hurwenen. Biologische wijn van om de hoek. Een niet-zoete Muscat. Ben heel benieuwd. Zometeen op aspergejacht en dan iets erbij bedenken. Het blog begon immers met asperges!
Bij een feestje hoort iets zoets, dus bak ik koekjes. Historische natuurlijk, hoe kan het anders. Lekkere koekjes om te combineren met ijs. Gemberkoekjes om precies te zijn. Ik bracht uit Frankrijk prachtige geconfijte gemberwortel mee. Niet in zo’n zoetig stroopje, en ook niet volgeplakt met suiker. Dat zou ik in ons land ook wel willen kunnen kopen. Eens bij de toko’s kijken de volgende keer. Recept is 19e, of misschien wel al 18e eeuws, dus dat klopt dan ook weer.
Gemberkoekjes
Dit heb je nodig: 500 gram suiker, 5 tot 6 eieren, 500 gram bloem, 80 gram fijngesneden geconfijte gember, halve theelepel geraspte nootmuskaat, eetlepel kaneel, mespunt gemalen peper, mespunt gemalen kruidnagel, eetlepel kardemom.
En zo doe je het: Doe de suiker en de bloem in een ruime kom en meng er de specerijen door en de stukjes gember. Klop de eieren los en meng die door de bloem en kneed er een stevig deeg van. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep met een ijsboltang beetjes deeg en deponeer die op enige afstand van elkaar op het bakpapier. Bak in de matig hete oven gaar.
Let op: ik bak met glutenvrij meel. Dat gedraagt zich anders dan gewone bloem. Wat betreft vocht dus. Zelf even experimenteren dus!
Proficiat en proost op het vierjarig bestaan van je blog!
Ik ben heel blij dat ik sinds kort volger ben
Die koekjes ga ik zeker bakken.
Misschien ooit een recept tegengekomen van fenegriekkoekjes?
Groet, Elma
Gefeliciteerd met het vierjarig bestaan. Het is zo leuk om te lezen over de historische achtergronden van ons voedsel. Hoop dat je dit nog lang blijft doen.
Dank voor alle felicitaties hier en op twitter. Voelde bijna als een beetje jarig.
Elma, fenegriekkoekjes ken ik niet uit de Nederlandse keuken. Klinkt wel spannend, meer Brits koloniaal verleden, dat fenegriek.