Fazant inmaken
Fazanten vind ik mooi on naar te kijken, soms broeden ze in de tuin, vroeger kregen wij fazanteneitjes, en incidenteel bereid ik er een. Kortom, veel aspecten van de fazant zijn mij bekend, maar dat hij zich uitstekend leent voor de inmaak? Dat lees ik nu in een oud receptenboekje van het winkelwarenhuis Vroom & Dreesmann.
Het boekje is bedoeld om de verkoop van inlegglazen te stimuleren. Na de gebruikelijke groente- en fruitrecepten volgt groot rundvlees en varkensvlees, schapenbouw, haantjes en dan het vederwild. Vis doet niet mee. Mocht je ooit van plan zijn een fazant in glas in te leggen, dan moet je dat dus zo doen. Ik zou denken dat je halverwege het recept direct aan het eten slaat, tenzij je een overdosis jonge fazanten hebt.
Fazant
Jonge fazanten zijn bijzonder geschikt. Wasch de fazant, wrijf ze van binnen en van buiten in met peper en zout. Bedek de fazant met twee spekschijfjes (barderen noemen we dat gewoonlijk) en braad ze gedurende 1 tot 1 1/2 uur gaar in de boter afhankelijk van den ouderdom van de fazant. Doe ze daarna heel of in stukken in de glazen, giet de jus erover en steriliseer ze 60 minuten op 100 graden Celsius.
Zo simpel kan het klinken. En als je dan ook nog zuurkool maakt heb je in de winter een fantastische maaltijd in de kelder staan.
Grappig, een fazant in de weckpot! Zelf kocht ik een paar weken geleden op een rommelmarkt in Battice een Waals inmaakboekje van 'Les stérilisateurs V.S.L.' Geen ingemaakte fazant, maar perdreaux, pigeons, poules en grives (dat Otje en Tos het maar niet horen!). Ook adviezen over het inmaken van 'volaille rôtie'. Typisch Belgisch: het gebraden haantje moet 'nonante' minuten gesteriliseerd worden.
Wat leuk, ook hier haantjes, maar die worden plusminus een uur gesteriliseerd.