Erwtjes met Worteltjes!
Over de combinatie van worteltjes en erwtjes – meestal in een glazen pot te vinden – zijn al veel grappen gemaakt. Zeker sinds een (in)fameus politicus ze tot zijn lievelingskostje bestempelde. Maar waarom dóen we het eigenlijk? Worteltjes en erwtjes bij elkaar? De combinatie ‘groen-met-witte’ oftewel snijboontjes met witte bonen ligt misschien wat meer voor de hand.
Ik lees een Duits kookboek uit 1908. Zo een met van die lastige letters. Even oefenen, maar dan gaat het weer prima. En wat zie ik daar bij de groente? Groene Erwten met Worteltjes! Vers te bereiden, maar ook uit blik. (Trouwens ook Peultjes met Worteltjes, maar dat terzijde). Is het een Duitse combinatie? Daar zal ik bij het verder lezen in de oude Duitse kookboeken eens op letten. Vers mag het trouwens alleen met heel jonge worteltjes.
Hier mijn hertaling van de verse én de blik versie. Bereiding is wat anders.
Groene Erwten met Worteltjes
Dit heb je nodig: Geschrapte jonge wortelen, die je halveert. Gedopte erwten. Boter, water, bouillon, bloem met boter, eetlepel fijngehakte peterselie, zout.
En zo doe je het: Laat de jonge worteltjes zachtjes koken met de erwtjes in een beetje water met een goed stuk boter. Schud regelmatig om. Als het water is ingekookt giet je er bouillon over, waarin je een theelepel bloem losgeroerd met zachte boter hebt opgelost. Dan klontert het niet, maar bindt het de bouillon iets. Laat het zo een minuut of tien stoven en doe er op het laatst zout en een eetlepel fijngehakte peterselie door.
Hoeveelheden van de groente staan er niet bij. Ik zou zeggen: een ons per persoon. Zowel van de worteltjes als de erwtjes. Dit serveer je trouwens bij kalfsgebraad, kalfstong, kalfskoteletten, of gebraden ham.
Blikversie
Dit heb je nodig: Een halve liter blik erwtjes, een halve liter blik worteltjes, boter, peterselie, Maggi, zout.
En zo doe je het: Verhit de erwtjes en worteltjes samen. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Doe ze dan met een flinke eetlepel boter in een pan en laat ze stoven met een eetlepel fijngehakte peterselie en een theelepeltje Maggi. Doe er zout naar smaak bij. (wat mij betreft is dat niet nodig: het blikspul is al zout genoeg).
Let op: nu we uit blik koken mag er ook opeens een industrieel product als Maggi bij. You can’t keep the rot.
Op het plaatje de erwtenpluksters van Camille Pisarro. Gaat tegenwoordig machinaal met gigantische machines.