Engelse Pekel uit 1908
De andere eigenaresse van de exemplaren van het Kook- en Huishoudboek uit 1908, mevrouw Rutgers van Rozenburg, heeft wat meer sporen achtergelaten in haar exemplaren. Zo staat er een kruisje bij Saumures Liquide, oftewel vloeibare pekel. Er ligt ook een briefje bij, maar helaas onbeschreven. Mooi recept, lees maar even mee in de hertaling:
Vloeibare Pekel
Breng 15 liter water aan de kook en voeg er 3,5 kilogram grof zout, 1 kilograam witte suiker en 10 gram salpeter bij. Laat het geheel afkoelen en doe de vloeistof in een kuipje. Wrijf de te pekelen stukken vlees in met zout en leg ze in het kuipje. Dit mengsel heet Engelse pekel.
Er staan ook droge pekels in, en recepten zoals het bovenstaande, waar ook nog peperkorrels, spaanse peper, knoflook, laurier, en tijm bij gaan voor hele ribstukken. En er is een pekel voor haring, makreel en sardientjes, weer een beetje anders. Dit recept is voor kleinere stukken vlees.
Er zijn nog veel meer inmaakrecepten in deze augustus-editie. Ook bij het inmaken van dragonblaadjes staat een kruisje. Maar voor dat recept is het nog te vroeg in het jaar.
In het Haagse Kookboek vind ik geen slapeter en suiker terug als het gaat om nat pekelen. Daar wordt uitgegaan van 350gr. zout per liter water.
Dacht dat het toevoegen van slapeter pas van latere datum was (dan 1908) of is dit een luxe variant van het pekelen? Ina
Ha Ina,
Schreef een tijd geleden al over de geschiedenis van het pekelen op dit blog. Salpeter al veel langer toegevoegd hoor. En dit is zeker luxe, want voor hotels en restaurants bedoeld en sjieke huishoudens. Het sleutelwoord is: Engelse pekel, daarin gaat al eeuwen lang salpeter.