Navigation Menu+

Ei van Columbus

24 mei 2015 door in Blogger |

Eigenlijk is het een broodje Aap-verhaal, dat ei van Columbus. Het speelt
zich eerder af, elders, in een andere, maar vergelijkbare situatie. Florence,
de koepel op de dom, de architect in plaats van Spanje, de ontdekking van
Amerika en Columbus. Maar het gaat om hetzelfde: je hebt een slim idee goed
uitgevoerd. Anderen doen daar een beetje gemakkelijk over: och, zo moeilijk was
het niet. Je geeft een ei aan de cynici en vraagt of ze het op een punt kunnen
zetten. Dat lukt ze niet. Dan doe je het even voor. Briljant idee, eenvoudig na
te volgen. Maar je moet eerst wel dat briljante idee hebben. Kort samengevat.
Blijft een ei ook op z’n punt staan wanneer je het niet eerst ferm op de tafel
neerzet of het kapje eraf slaat? Het schijnt wel te kunnen, hangt een beetje
van het ei af en de ondergrond.

At Columbus eieren? Vast wel. Anders stonden ze niet op tafel of waren ze
niet in de keuken te vinden. Zo aan het eind van de 15de eeuw gingen eieren in
tal van gerechten, werden er omeletten van gemaakt, of werden ze gepocheerd op
een stoofschotel, of gevuld, of gebakken in olie. Er is ook een recept voor
Sefardische gekookte eieren, dat erg lijkt op de oud-Egyptische hamine-eieren.
Het staat in  A Drizzle of Honey van David M. Gitlitz en Linda Kay
Davidson.

Vermiljoeneieren

Dit heb je nodig: de schillen van een kilo rode uien, 12 witte eieren, 1 à 2
dl azijn, een pan die tegen een stootje kan en mag verkleuren.

En zo doe je het: leg de helft van de uienschillen op de bodem van een pan
met een dikke bodem. leg er de eieren op en dan de rest van de uienschillen.
Giet er de azijn over, en dan voldoende water zodat de boel onder staat. Doe
een deksel op de pan.

Breng het water langzaam aan de kook en laat de eieren – als het water kookt
– nog een uur koken.

Haal dan de eieren uit de pan en tik voorzichtig op de schil met een
lepeltje zodat de schil hier en daar barst. Dan kan de kleur ook het wit van
het ei bereiken. 

Doe de eieren weer in de pan en kook ze nog eens twee uur op laag vuur. Haal
dan de eieren uit het water, droog ze af en leg ze in de koelkast wanneer ze
zijn afgekoeld. Vlak voor het opdienen pel je ze en spoelt ze af in koud
water.

Tip: Deksel op de pan nodig om te zorgen dat het water niet verdampt. Wordt
het waterniveau te laag, dan vul je wat aan.

Tags: , , ,