Een bruid voor de koning
Het verlovingsdiner van Emma en Willem III
Tot mijn vreugde ontdekte ik in Malortie’s receptenverzameling (1888) het menu van het verlovingsdiner van Emma van Waldeck Pyrmont en koning Willem III. Het diner van 28 september 1878 verraadt de kennelijke voorliefde voor een speciaal toetje, dat ook op het bruiloftsmaal wordt opgedist: Baumkuchen, oftewel Gâteau arbreux à la broche. Een bakwerk dat tot stand komt door een spit in beslag te dompelen en te laten garen, waarna herhaling van het proces en tot slot giet je er ook nog beslag over tijdens het bakproces. Een langdurig en arbeidsintensief proces. Het komt (dus) niet vaak meer voor, maar in Duitsland is dit nog wel iets voor braderieën en zomerfeesten en – als het op chic moet – een enkele gespecialiseerde banketbakkerij:
Hoe ziet het menu er uit? Allerlei leuke verwijzingen naar het koninklijke karakter van de gebeurtenis en een vleugje Nederland.
Menu
Potage à la Royale
Petites caisses à la Reine
Truites au bleu à la Hollandaise
Roast Beef à l’Anglaise aux champignons
Filets de perdreaux en salmis
Pâté de jambon à la gelée
Selle de chevreuil rôtie
Salade
Petits pois à la Française
Choux-fleurs
Bavarois à la Chantilly
Glace aux fraises
Compotes
Fruits
Gâteau arbreux à la broche
Dessert
Wat er geschonken werd weten we helaas niet, maar er zal zeker champagne of Sekt in de glazen gegoten zijn. Op zo’n belangrijke dag zijn er vast ook de nodige woorden gesproken tot bruid en bruidegom. De koning schonk zijn toekomstige echtgenote een prachtige parure met edelstenen.
De kranten besteedden er beperkt aandacht aan, De Grondwet geeft 29 oktober nog wat details over de feestelijkheden. Bovenstaand menu is ongetwijfeld dat van het Galadiner. De prinses Von Wied is natuurlijk Marie, prinses der Nederlanden, één van de dochters van prins Frederik, in 1871 getrouwd met Von Wied.
Wie meer over het huwelijk en de bruid wil weten verwijs ik naar Oranje Toetjes (2015) en Emma, hoedster van Wilhelmina’s erfenis van Irène Diependaal (2013).