Navigation Menu+

Een belangrijk telefoontje

27 juli 2020 door in Blog, Media |

Ceausescu and Carter

Ceausescu and Carter

Wereldleiders komen en gaan, sommigen gaan aan hun overmoed ten gronde. Zoals de heer en mevrouw Ceaușescu, die van 1974 tot 1989 in Roemenië aan de macht waren. Ze werden echt overal ontvangen, zoals in 1978 bij Jimmy Carter, toen president van de Verenigde Staten. We waren deze lieden eigenlijk al weer een beetje prettig vergeten, maar dan lees je opeens een verhaal om van te smullen.

In juni 1980 brachten ze een driedaags bezoek aan Parijs, en omdat het een staatsbezoek betrof haalde toenmalig president Valéry Giscard D’Estaing alles uit de kast. Woensdag 23 juli kregen Nicolae en Helena het gebruikelijke staatsbanket aangeboden.

Het Menu

  • Mousse de Truites Grand Palais, sauce Nantua
  • Emincé de Bresse Albufeira
  • Les deux parties mousseline
  • Cœurs de Laitue aux herbes
  • Chambord glacé aux cassis

Hierbij dronk men Chablis 1978, Château d’Issan 1976 en Taitinger Comtes de Champagne 1973

Klik hier voor het complete menu.

Vervolgens reisde het koppel verder om te gast te zijn bij koningin Elizabeth II. Alles was voorzien zoals gebruikelijk bij een staatsbanket. Maar dan komt er een telefoontje uit Frankrijk. Giscard d’Estaing waarschuwt over het gedrag van Ceaușescu’s gevolg gedurende het verblijf in Parijs. De Roemenen hadden de hele inboedel van hun officiële suites meegenomen inclusief lampen, vazen, asbakken en badkamermeubilair. In de muren waren gaten gehakt bij een zoektocht naar afluisterapparatuur.  ‘Het lijkt wel of inbrekers er een zomer hebben doorgebracht.’ De staf van het paleis werd ook geïnformeerd over de rampzalige taferelen bij eerdere tripjes van de familie C. In België bijvoorbeeld knokten zijn beveiligingsmensen met de lokale bewaking en probeerde de beste plaatsen aan tafel te krijgen. Hoezo protocol?

Koningin Elizabeth overlegt met haar Hoofd van de Huishouding om alles wat los (en vast) zit uit de vertrekken te verwijderen, tot en met de zilveren borstels en kammen in de toiletruimten.

Voor de oppervlakkige toeschouwer zag alles er uit zoals bij ieder staatsbanket, maar de oplettende oude rotten zagen wel wat aanpassingen. De meeste gasten krijgen de beste wijnen uit de paleiskelders voorgezet. Maar de koningin begint met een onopvallende witte wijn te laten serveren bij de vis, gevolgd door een eenvoudige rode landwijn. Niet haar gebruikelijke niveau dus voor deze dictator. Ze krijgt al snel genoeg van deze ‘terrible’ bezoekers en terwijl ze de dag erna haar hondjes in de tuin van Buckingham Palace uitlaat, ziet ze het koppel druk pratend aankomen. Waarna ze zich achter een struik in haar eigen tuin verstopt om hen te ontwijken. De Ceaușescu’s wandelen buiten vanwege hun angst afgeluisterd te worden. Het was een gezellige logeerpartij. Helaas komen we niet te weten of er nog souvenirs uit Londen zijn meegenomen.

Een deel van dit blog is gebaseerd op het boek van Robert Hardman, Queen of the World, 2018

Queen of the World Robert Hardman

Tags: