Navigation Menu+

Dinertje voor de stadhouder (Stadhouder Willem V in Middelburg 3)

24 februari 2020 door in Blog, Foodhistory |

Ten tijde van stadhouder Willem V kende men nog niet de volgorde van gerechten zoals we die nu hanteren. De tafel werd helemaal volgeladen, er kwamen nog wat tussengerechten langs, er werd een schotel vervangen, daarna werd de boel afgeruimd terwijl het gezelschap een stukje muziek luisterde of zich even verpoosde. Waarna het hele ritueel zich herhaalde met andere gerechten. Waarna het dessert volgde. Je at naar keuze en liet dat door een tafelbediende of je eigen knecht opdienen. Pech voor wie niet over een knecht kon beschikken, die at alleen wat binnen handbereik was. Dat was meestal ook wel genoeg.

Die dag in Middelburg kon men kiezen uit vier soepjes: kreeftensoep, karpersoep, bruine of witte soep. Daarop volgden zes schotels met vis en acht schotels met allerhande pasteitjes. De soep zal op tafel hebben gestaan en vervangen zijn door de visschotels halverwege dit eerste couvert.

Het tweede couvert is de vleesgang. 1 lende à la Bourgogne, 1 bout à la Orange, 1 nierstuk à la Crême, 1 kalfskop à l’Anglaise. Vervolgens een vijftal entremets bestaande uit koekjes gebakken van hersenen en dergelijke. (ik vermoed hier ook de niertjes, kloten, zwezerik, de zogenaamde béatilles, amourettes en dergelijke).

Eén lamsborst gefarceerd met kreeft. Eén wildzwijnsborst. Vier Pasteien: Eén van hoenders, één van duiven, één van konijnen en één van wild zwijnsborst. Twee gekookte poddingen, kreeftenbroodjes, patrijzen, gefarceerde gans, kalkoen, ragouts, twee hammen, 8 schotels met groente, 1 palingtaart, `hoen met garnalen, `baars, 1 zalm, 1 schotel eendvogels met ajuinen, 1 schotel kapoen met rivierkreeftjes, 1 schotel met oesters, 1 schotel met duiven met champignons (hoe modern!).

Tot slot het dessert. Dat staat niet zo duidelijk vermeld in de brieven, maar we weten het wel van vergelijkbare ontvangsten. Schotels fijn gebak, vruchten gateaux en crème,16 kristallijne bakken, telkens vier met druiven, ananassen, perziken en kersen. Daarnaast 12 kristallijne kommen met Ys van differente Soorten en 8 met Franse Confituren.

Feestmaal van drie avonden

Hoefijzervormige rijk gedecoreerde tafel in 1747

Tags: , ,