Navigation Menu+

Diep in het glas

9 januari 2016 door in Blogger |

De regenten van de Fundatie van Renswoude houden van lekker eten en drinken. Natuurlijk komen er exquisere schotels op tafel dan de pupillen voorgeschoteld krijgen, ook al hebben die het niet slecht in verhouding tot gewone weeshuizen. De heren houden ook van een glaasje. 
Een gewone regentenmaaltijd bestaat uit twee gangen, die rijkelijk besproeid worden met kannen wijn. Gelukkig wordt de administratie netjes bijgehouden. En er werd netjes belasting over betaald.  Op het bovenstaande wijnbriefje gaat het er nog bescheiden aan toe. Maar 23 februari 1769 wordt er 1 anker rode Grand Medocwijn besteld, 8 kan
Moezelwijn, 1 kan beste Malagawijn, 11 kan beste witte Bergeracwijn. Flink wat Medoc dus, een Bordeaux uit het gebied aan het estuarium van de Gironde. De witte Bergerac, een wijngebied aan de rivier de Dordogne, is vooral moelleux, dus licht zoete wijn. De Moezelwijn kan zowel zoet als rins zijn. Liebfraumilch is dan al heel populair, maar er wordt ook veel Riesling en Elbling gedronken. De Malagawijn is een zoete Spaanse dessertwijn. 
Bij grote diners komen er ook nog confituren in brandewijn op tafel.  Het kan niet op.
Daarnaast nuttigen de regenten koffie en thee, waarbij melk en klontjes worden opgedist. Voor twee dagen is dat een bedrag van 1 gulden en 16 stuivers. Dat was toen een heel bedrag. 


 

Tags: , , , , ,