De Vis van Paul Klee
Gisteren was ik in Delft om ondervraagd te worden over de eetcultuur in de tijd van de schilder Johannes Vermeer door een Japanse programmamaakster, schrijfster, kunsthistorica en haar cameraman en tolk. Gezellig, we boften met het weer. Ze bracht haar boek mee over de schilder Paul Klee, waarbij ook het eten van Klee aan bod kwam. Met recepten en gerechten nagemaakt aan de hand van zijn schilderijen, zoals deze vis.
Schitterend boekje, van twee zijden af te lezen, zodat het zowel voor Japanners als Westerlingen te bekijken was. Gemaakt op dat mooie Japanse papier, dat extra dimensie geeft.
Paul Klee werd geboren in 1879 en hij overleed in 1940. Hij kwam uit een muzikaal gezin en speelde zelf ook prachtig viool. Maar hij koos voor de kunst. Klee volgde aanvankelijk privélessen, maar ging in 1900 toch naar de Kunstacademie in München, waar hij overigens zelden te vinden was. Hij vertrok naar Rome, bezocht Napels en Florence en keerde terug naar het ouderlijk huis in Bern. In 1920 werd Klee benoemd tot docent aan het Staatliche Bauhaus in Weimar. In 1933 ging het mis in Duitsland toen de nazi’s aan de macht kwamen. Paul Klee werd ontslagen vanwege zijn Joodse afkomst en vermeende linkse politieke activiteiten. Daarbij maakte hij ‘linkse’ en ‘ontaarde’ kunst. Dat alles was voor nazi’s voldoende gronden om iemand te mogen ontslaan. Klee vertrok – met zijn gezin – weer naar Bern. Hij verkreeg – na veel en lang gedoe – de Zwitserse nationaliteit. Al in 1935 bleek Klee aan een ongeneeslijke ziekte te lijden en vijf jaar later overlijdt hij daaraan. Ondanks zijn korte leven laat hij een enorm oeuvre na, en veel brieven, dagboeken, en essays. Moet eens op zoek naar die brieven en dagboeken om te kijken of en wat hij over eten schreef. Vandaag doen we dus maar een Zwitsers visje. We doen het met forel, maar je kunt ook andere zoetwatervis nemen.
Forellen uit de Alpen
Dit heb je nodig voor vier personen: 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 eetlepels gehakte bieslook, 1 eetlepel fijngeknipte dille, 2 eetlepels kappertjes (gezouten, gewassen), 2 fijngehakte augurkjes, 1 kop mayonaise, per persoon 2 forelfilets, zout, vers gemalen zwarte peper, 4 eetlepels (rijste)bloem, 4 eetlepels boter, 1 citroen in dunne plakjes.
En zo doe je het: Roer peterselie, bieslook, dille, kappers en augurken door de mayonaise. Laat die een paar uur afkoelen in de koelkast of koude kelder.
Dep de forelfilets droog, bestrooi ze met zout en peper, haal ze door de bloem. Smelt de boter in een koekenpan en bak de filets aan elke kant 3 minuten goudbruin. Leg de vis op een verwarmde schaal en garneer met schijfjes citroen. Dien de mayo apart in een gezellig kommetje op. Sla en verse gekookte piepertjes erbij.