De koningin is jarig!
Koninginnedag – tegenwoordig Koningsdag – is vooral een feest voor het volk, met name voor de kinderen. Sport en spel, extra lekkers en ’s avonds illuminatie en vuurwerk. En de hele dag door muziek, optocht, défilé, aubade. Dat bestond al in beperktere mate in de tijd van koning Willem III, maar met het opgroeien van prinses Wilhelmina kreeg dit een heel nieuwe dimensie. Dat werd fantastisch georkestreerd.
https://www.hethuisvanoranje.nl/32%20Koningsdagen/Koninginnedag.html
Natuurlijk was een verjaardag ook een intiem feest, met het in ontvangst nemen van felicitaties binnen het gezin en binnen de hofhouding. Met als hoogtepunt voor de jonge Wilhelmina een limonadefeestje en het optreden van een goochelaar, of het opvoeren van een toneelstukje. Later, wanneer het prinsesje met de grote mensen mee gaat doen wordt het een diner. In de krant vinden we wat menu’s. Voor de 15de verjaardag, en als jonge echtgenote van prins Hendrik in 1901 en 1903.
Allengs wordt het menu wat minder uitgebreid, maar zeker niet soberder. Opmerkelijk is het ontbreken van oesters. Ik krijg wel eens de indruk dat Wilhelmina niet zo’n fan was van deze schelpdieren. Een soepje vond ze dan wel weer aangenaam, mits niet te sterk van smaak. Drie maal kippensoep. Eén keer gebonden met room, één keer met toevoeging van aspergepunten, en tenslotte de meest delicate: de consommé à la Trevise. Een heldere kippenbouillon met reepjes kip, kalfstong, ossentong en truffel.
Er zijn ook oranje toetjes in het menu
In 1895 een perzikencompote bij het gevogelte en een oranje toetje van sinaasappelgelei In 1901 geniet men van een ambroise, dat zegt al genoeg over de kleur van dit gerecht oranje/geel. Ook de Salade Flamenca ontleent kleur aan rood-oranje ingrediënten. De taart en het ijs zijn veelkleurig, we hebben helaas geen idee van een garnituur.
De horeca bood de burger de gelegenheid om de verjaardag van hare majesteit mee te vieren. Zoals Het Gouden Hoofd in Den Haag in 1890 en Musis Sacrum in Arnhem in 1912. Veel koninklijk eetplezier, voor een schappelijk prijsje.
De horeca bood de burger de gelegenheid om de verjaardag van hare majesteit mee te vieren. Zoals Het Gouden Hoofd in Den Haag in 1890 en Musis Sacrum in Arnhem in 1912. Veel koninklijk eetplezier, voor een schappelijk prijsje.