Daslook en soep
Daslook is een wilde plant die niet echt
gecultiveerd en verbeterd is. Lid van de grote alliumfamilie. Je eet er het blad van.
In Nederland mag je hem niet in het
wild plukken, dus zelf in de tuin zetten is natuurlijk een optie. Of in
een pot op je balkon. Maar misschien is het wel leuk om een keer op
wildpluktocht te gaan naar België of de Eifel. Jarengeleden deed ik dat tijdens
een natuurplukwandeltocht in de omgeving van Bad Münstereifel. Aanrader!
In
de Bioladen kocht ik het bijbehorend boekje. Op de markt en in de
Delikatessen word je daar trouwens doodgegooid met bosjes blad, of
potjes daslookpesto.
Over de naam worden veel fabeltjes de wereld
ingestuurd, je kunt er alle kanten mee op. Verhelderend vind ik dat het
kruid in het Italiaans gewoon Allium Selvatico heet, dus uit het bos.
Dat klopt prachtig. In het bos wonen ook dassen en beren, maar of die
nou een voorkeur hebben voor de consumptie van dit specifieke plantje?
Niets van bekend.
Daslook komt voor op de lijst van ´must-have’s’
van Karel de Grote, de Capitulare de Villis. Maar zeker is dat de plant
al vanaf de steentijd gegeten is. In Denemarken vonden ze zelfs
daslookbolletjes in een steentijd vuurplaats. In Romeinse kookboeken ben ik de
daslook niet tegengekomen. In middeleeuwse kookboeken staat vaak ‘look’
en daarmee kun je alle kanten op.
Je kunt daslook gebruiken in soepen en
sauzen, in salades en je kunt er prachtig sorbetijs van maken.
Wat doet
een befaamde wildplukker als Antonio Carluccio ermee? Hij stopt het in
de pasta met gerookte zalm, hij maakt er focaccia mee, en een lekkere daslooksoep. Hier een aan ons landschap
aangepaste versie:
Daslooksoep
Dit
heb je nodig voor vier personen: twintig bladeren van de daslook, 6
scharreleieren, 60 gram geraspte oude geitenkaas, ruim een liter
groentebouillon, 50 gram romiggeroerde boter, 4 sneden geroosterd
volkorenbrood, peper en zout naar smaak.
En zo doe je het: Snijd
12 blaadjes in reepjes en hak de rest fijn. Roer de fijngehakte daslook
door de boter en zet die even apart. Kluts in een grote kom de eieren
los en doe er de geraspte geitenkaas, peper en zout bij.
Breng de
bouillon aan de kook en giet deze lepel voor lepel bij het eimengsel.
Blijf dat kloppen. Het ei zal binden en een dikke soep vormen. Schep de
soep in voorverwarmde kommen en strooi er de reepjes daslook over.
Rooster de boterhammen en besmeer die met de daslookboter en serveer die
bij de soep.
Van mij mag je ook een mixer gebruiken hoor, dat is best handig.