Croûtons met visch en eiboter
Wat een heerlijk boekje heb ik nu weer te pakken. Met – zeker met het oog op de aanstormende feestdagen – tal van nuttige tips en wenken. Lees maar even mee:
‘Zo’n ‘voorafje’ is eens een ander begin dan het Zondagse. Als men dan tot het geven van een voorgerecht besluit, valt de keus niet op een zware schotel die de eetlust voor het verdere reeds beneemt. Dus zullen licht verteerbare, eetlust opwekkende gerechten hier op hun plaats zijn. In dat op zich zijn oesters, kaviaar, haring en soortgelijke visch, zeer geschikte voorgerechten.’
De oester wordt echter minder op tafel gebracht dan vroeger het geval was. De nog gegoede Nederlander is, doordat de oesterkweker meer aandacht schonk aan buitenlandse afnemers, het eten van oesters ontwend.’
Zo gaat het verder: kaviaar te duur, haring verworden tot koelhuismaatjes en dus niet exclusief genoeg, de hors d’oeuvre varié uit zijn krachten gegroeid, de canapé een beetje uit de mode. Een paar kleine hapjes, dat kan wel. Gaffelbiter, mijn moeder had altijd wel een paar blikjes in huis. Voor als er onverwachte gasten kwamen.
Zoals Croûtons met visch en eiboter
Snijd driehoeken, rondjes, enz. brood en rooster die door en door knappend. Bespuit ze met eiboter en leg er vischjes uit blik op, als sardines, appetit-sild, gaffelbiter, ansjovis enz. (Deze mevrouw houdt erg van enz.) Garneer verder, door over de eiboter wat zeer fijn gehakte peterselie te strooien en door op de croûtons waar zulks staat een rond uitgestoken stukje tomatenschil te plaatsen.
Voor de eiboter koke men enige eieren hard, snijdt ze door, neemt er de dooier uit, drukt die door een zeef en vermengt dit doorgezeefde eigeel met per dooier 15 gram boter, die men even luchtig heeft geroer. Maak het mengsel op smaak met peper, zout, nootmuskaat en Maggi-aroma.
Goed, die Maggi mag niet. Daar kun je beter iets anders voor gebruiken. Misschien zelfs wel een scheutje echte garum. Dan kan het ook zonder nootmuskaat. Ik zou de nootmuskaat sowieso vervangen door foelie. .
Het voorgerecht bij huislijke dineetjes, C.H.A. Scholte – Hoek, lerares aan de nieuwe huishoudschool te Amsterdam, 1935.