Navigation Menu+

Chartreuse

30 oktober 2012 door in Blogger |

De oude bijna vergeten drankjes blijven intrigeren. Vorig jaar gingen de media opeens op zoek naar het zoopje. We gingen slemp drinken. En nu lijkt kandeel weer in de belangstelling te staan. Er zijn er nog wel een paar te vinden in de oude kookboeken. Zoals de Chartreuse. Een soort likeur op basis van brandewijn. Nee, ga ik niet maken, niet helemaal mijn soort drankje. Maar het is wel leuk voor de liefhebber van 40 % alcohol.Eerst het recept, dan iets over de herkomst.

Chartreuse

Dit heb je nodig: 1 liter brandewijn, 400 gram blanke rietsuiker, paar draadjes saffraan, schil van 2 biocitroenen (heel dun afgeschild) en 12 tot 14 kardemompitten.

En zo doe je het: peuter de zaadjes uit de kardemompitten en doe die met alle andere ingrediënten in een goed afsluitende stopfles. Sluit deze af en laat de likeur minstens vier weken staan. Af en toe roeren of omkeren.

Het lijkt me handig om het te zeven vóór je het opdrinkt, of door een zeefje in een glaasje te laten zakken. Anders zit je met pitjes, fiezeltjes en schilletjes in je glas.

Waar komt de naam vandaan? Chartreuse is Frans voor Kartuizer en dus is dit likeurtje van oorsprong monnikenwerk. De Kartuizer orde werd in de elfde eeuw opgericht, is in principe een verzameling kluizenaars in een bergmassief bij Grenoble, dat La Grande Chartreuse heet. In dat klooster zouden ze dan een likeurtje stoken met veel Alpenkruiden en specerijen. Die kruiden zie je in dit recept niet terug en het lijkt me dat het stoken van likeurtjes op veel meer plaatsen plaatsvond en niet noodzakelijkerwijze alleen in Kartuizer kloosters. Denk ook aan de Benedictine en de Dom Perignon, of willekeurig welk kloosterbitter. Sommige zo zoet dat je tanden spontaan oplossen bij een slok. Sommige zo vol kruiden en bitter dat je nog liever Pleegzuster Bloedwijn drinkt. Dan leek het eerder medicijn en was het vast gezond. Brrrrr.  Maar ga je gang. Ik denk trouwens dat je in zo’n koud klooster in een onherbergzaam bergmassief wel een opwarmertje kon gebruiken.
Dit 19e eeuwse recept is een getemde versie.

Tags: , ,